Wykonanie

Na 1 porcję : 1 polędwiczka wieprzowa 4-5 cienkich plasterków
wędzonego boczku ( paczkowany, krojony Morliny)
sól, mielony
pieprz Wersja podstawowa :
tymianek,1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęWariacje na temat :
majeranek,
śliwki suszonerozmaryn,
suszone pomidoryPlastry
boczku ułożyć obok siebie , aby utworzyły prostokąt długości
polędwiczki .
Mięso przyprawić
solą ,
pieprzem ,
ziołami i w wersji podstawowej natrzeć
czosnkiem . Można w polędwiczce cienkim nożem zrobić nacięcie wzdłuż i włożyć 2-3
suszone śliwki lub
suszone pomidory. Cienką część
polędwiczki zawinąć, aby
mięso miało jednakową grubość. Owinąć
boczkiem, spiąć małymi metalowymi szpikulcami lub obwiązać białą , bawełnianą nitką.
Polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron na
oleju na patelni do zrumienienia
boczku. Zawinąć w folię aluminiową ( strona błyszcząca do wewnątrz), położyć na blaszce lub na ruszcie i piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 30 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed rozwinięciem folii. Można podawać na gorąco lub na zimno, pokrojoną na plastry.