1 podwójna pierś kurczaka2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub 4-6 wędzonego boczku1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki5-6 suszonych pomidorów2 ząbki czosnkusól lub Delikat uniwersalny i pieprz do smaku lub ulubiona przyprawa do drobiuPierś kurczaka umyć, przeciąć na 2 pojedyncze porcje i odciąć nierówne kawałki. Położyć płasko i cienkim nożem naciąć kieszonkę , uważając żeby nie przebić mięsa . Posypać przyprawą wewnątrz i na zewnątrz . Odcięte kawałki mięsa zmiksować z pietruszką , suszonymi pomidorami pokrojonymi na drobne kawałki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (najlepiej w blenderze) , przyprawić solą i pieprzem. Zmielone mięso włożyć do "kieszonek", spiąć małymi szpilkami do szaszłyków. Cieńszą część piersi podwinąć, aby kawałek mięsa był tej samej grubości . Owinąć plasterkiem szynki lub boczku i dodatkowo spiąć szpilkami szaszłykowymi. Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Zawinąć szczelnie w folię aluminiową ( błyszcząca strona do wewnątrz) . Piec w piekarniku w temp. 180 st. (termoobieg) 40-45 min.