Wykonanie
SKŁADNIKI:500g
szparagów białych500g
szparagów zielonych10 szklanek
bulionu3 duże
ziemniakiok 250g
włoszczyzny (
marchew,
pietruszka,
seler)1 duża
cebula2
żółtka2
listki laurowecukier,
sól,
pieprz do smaku
SZPARAGI są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność, przy czym jadalne są
młode pędy. W ofercie obecne są białe i zielone wypustki, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią. Jest to także roślina ozdobna i lecznicza. Traktowany jako afrodyzjak, ale też m a działanie moczopędne, ułatwiające defekację, hipotensyjne (tj. obniżające nadciśnienie tętnicze – dzięki poprawie stosunku
jonów potasu do
sodu), a także dużą zawartość witamin,
soli mineralnych i przeciwutleniaczy.(źródło: Wikipedia)
Gotujemy
bulion, do którego wkładamy
włoszczyznę,
cebulę i
ziemniaki (wszystko drobno pokrojone) oraz
liście laurowe.Tymczasem
zielone szparagi kroimy na małe kawałki (pozbywamy się z dołu ok.5cm) , główki odkrajamy. Tak samo postępujemy ze
szparagami białymi,z tym że ten rodzaj
szparagów należy wcześniej obrać.Do
bulionu po zagotowaniu dodajemy pokrojone
szparagi i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy
liście laurowe, doprawiamy do smaku. Łyżkę zupy wlewamy do szklanki i czekamy aż trochę przestygnie. Do osobnej miseczki wbijam dwa
żółtka, należy je dokładnie rozkłócić widelcem. Po czym dodaję zupę ze szklanki. Wszystko wlewamy do garnka - energicznie mieszając. Delikatnie należy zagotować zupę po czym blenderujemy wszystko na jednolity krem.Główki odcięte od
szparagów należy zblanszować. Następnie podczas podania możemy nimi udekorować wierzch zupy. Krem ten ma bardzo delikatny, wyjątkowy smak.