Wykonanie
Lekkie zupy pobudzają apetyt przed daniem głównym, a te bardziej sycące są potrawą samą w sobie.Poniższy przepis jest polecany szczególnie na rozgrzanie, w chłodne zimowe dni i kusi ciekawym smakiem i niesamowitym aromatem.
Składniki (dla 2 osób):2
pory,1 łyżka
masła,świeżo starta
gałka muszkatołowa,świeżo mielony
pieprz,2 ząbki
czosnku,2
ziemniaki,
wywar z warzyw,
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,łyżka
natki pietruszki,100 g prażonych pestek np dyni,
słonecznika...
Wykonanie:
Pory myjemy, odcinamy korzonki i zielony pióropusz, a resztę cienko kroimy.Na patelni topimy
masło, dodajemy sporo
czarnego pieprzu i
gałkę muszkatołową.Następnie wrzucamy
pory i posiekany
czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki.
Całość zalewamy gorącym
wywarem. Wrzucamy
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie. Gotujemy 20 minut. Wyciągamy liść i
ziele angielskie, a zupę miksujemy.Posypujemy
natką pietruszki i prażonymi pestkami, od razu podajemy.
Smacznego!Przepis znalazłam w książce Agnieszki Maciąg "Smak życia".