Wykonanie
Ostatnio posmakowały mi zupy krem. Nigdy tego typu dania nie przekonywały mnie, dopóki nie spróbowałam zupy dyniowej (już niedługo przepisz na tę oto zupę).Dziś jednak zachęcam do spróbowania pysznej zupy z
porów i ziemniaczków .Dlaczego właśnie taka zupa mi przyszła do głowy? Słyszałam że jest bardzo pyszna, a po drugie tyle
porów mam w ogrodzie, że czas je wreszcie wykorzystać:)Przyznaję się, ale zupa zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie i na pewno do niej powrócę. Jest kremowa, sycąca i bardzo aromatyczna, wprost wymarzona na jesienną pluchę.Namawiam serdecznie, nie będziecie żałować:)
Składniki na 4 porcje:ok. 750ml przegotowanej
wody lub
wywaru warzywnego3
pory białe części (moje były bardzo drobne bo za gęsto posiałam więc dałam duży pęczek razem z liśćmi stąd zielony kolor)3 - 4
ziemniakiśredniej wielkości
marchew2
szalotki1 łyżka
masłaliść laurowy2 - 3 ziarnka
ziela angielskie1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej (można więcej jeżeli lubicie)
sól,
pieprz do smakuświeży
szczypiorek lub
por do dekoracjiWarzywa myjemy i kroimy. W nieprzywierającym garnku rozpuszczamy
masło, wrzucamy pokrojone warzywa,
liść laurowy,
ziele angielskie i
gałkę muszkatołową. Całość łączymy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 4 - 5 minut.Po tym czasie dodajemy przegotowaną
wodę lub
bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy blenderem do gładkości*.Przed podaniem zupę podgrzewamy , dekorujemy
szczypiorkiem lub
porem i podajemy z
chlebem, grzankami lub bułeczką.Smacznego...* aby uzyskać wymarzoną konsystencję zupy, przed zmiksowaniem można trochę odebrać płynu i stopniowo dodawać w trakcie miksowanie