ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z PORÓW

ZUPA KREM Z PORÓW

nazwa

Wykonanie

Lekkie zupy pobudzają apetyt przed daniem głównym, a te bardziej sycące są potrawą samą w sobie.
Poniższy przepis jest polecany szczególnie na rozgrzanie, w chłodne zimowe dni i kusi ciekawym smakiem i niesamowitym aromatem.
Składniki (dla 2 osób):
2 pory,
1 łyżka masła,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
świeżo mielony pieprz,
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
wywar z warzyw,
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
łyżka natki pietruszki,
100 g prażonych pestek np dyni, słonecznika...
Wykonanie:
Pory myjemy, odcinamy korzonki i zielony pióropusz, a resztę cienko kroimy.
Na patelni topimy masło, dodajemy sporo czarnego pieprzu i gałkę muszkatołową.
Następnie wrzucamy pory i posiekany czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość zalewamy gorącym wywarem. Wrzucamy sól, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy 20 minut. Wyciągamy liść i ziele angielskie, a zupę miksujemy.
Posypujemy natką pietruszki i prażonymi pestkami, od razu podajemy.
Smacznego!
Przepis znalazłam w książce Agnieszki Maciąg "Smak życia".
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/02/zupa-krem-z-porow.html