Wykonanie
W ten mroźny wieczór postanowiłam przywołać jedno z wakacyjnych,
słonecznych wspomnień z przed kilku lat, a zarazem jedno z moich ulubionych dań.Tradycyjna wersja zawiera wyłącznie surowe składniki poza gotowanym
jajkiem i
bobem.Według mieszkańców Nicei faux pas jest dodawanie do niej jakichkolwiek gotowanych warzyw, poza wcześniej przeze mnie wymienionymi.
Sałatkę serwuje się z
tuńczykiem lub filetami
anchois, ale nigdy z jednym i drugim jednocześnie.Kiedyś tradycyjnie była podawana z
anchois, gdyż
tuńczyk uchodził za wykwintną i dość
drogą rybę.Moja dzisiejsza wersja jest uboższą i zimową wariacją tradycyjnej sałatki, gdyż warzywa o tej
porze roku nie są takiej jakości, jak w lecie, chociaż czuć w niej wyraźnie powiew
słonecznej Prowansji :)
SAŁATKA NICEJSKASkładniki (porcja dla 4 osób):4
pomidory,1 zielony
ogórek,200 g świeżego lub mrożonego
bobu,1
żółta papryka,kilka
szalotek,puszka
tuńczyka lub filetów
anchois,sos vinaigrette,
sól, świeżo mielony
pieprz,ew.
jajko na twardo,
oliwki,bazylia/
natka pietruszki.Wykonanie:
Bób gotujemy i obieramy ze skórki.
Pomidory kroimy w cząstki, a
ogórka w plasterki, natomiast
paprykę w paseczki.
Tuńczyka wyciągamy z puszki i odsączamy na sicie.
Szalotkę kroimy w krążki.Na talerzach układamy kolejno na 1/4:
paprykę,
pomidory,
bób i
ogórka. Całość polewamy sosem vinaigrette, doprawiamy
solą i
pieprzem. Posypujemy
szalotką i
ziołami.Na środku warzyw kładziemy
tuńczyka.
bon appétit !