Wykonanie
Kolejna propozycja na pożywne śniadanie z cyklu "wiem co jem".
Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych
owoców.
Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako
owoce Goji. Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że prawie każdy
ziołowy specyfik ma je w swoim składzie, a Chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym
kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.
Owoce goi zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. Są bogate w witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takie składni mineralne, jak: wapń, potas i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia.Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę, dlatego
owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób odchudzających się.Mieszanka składników odżywczych występująca w owocach kolcowoju może wykazywać działanie wzmacniające na stawy i kości. Poprawia nastrój i pamięć, a także skład
krwi, likwiduje zmęczenie, a w badaniach na zwierzętach wykazywała właściwości obniżające ciśnienie i stężenie
cukru we
krwi.
Składniki (dla 2 osób):70 g
płatków owsianych,szczypta mielonego
cynamonu,szczypta
soli,garść
suszonych owoców goji,2 łyżki
jogurtu naturalnego,1 łyżeczka płynnego
miodu.Wykonanie:W małym rondelku zagotowujemy 400 ml
wody. Powoli wsypujemy do niej
płatki owsiane, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień, dodajemy szczyptę
soli i
cynamon i gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotową owsiankę przekładamy do miseczek i dodajemy
owoce. Nakładamy
jogurt i polewamy
miodem.
Smacznego!made by KejtPrzepis dodaję do akcji: