ßßß Cookit - przepis na Gorące naleśniki z serem i lodami

Gorące naleśniki z serem i lodami

nazwa

Wykonanie

Na działce obrodziła borówka, nektarynka też się znalazła :D Upał był nieziemski, więc zachciało mi się lodów. A że nie ma to jak lody własnej roboty, to i cały deser wyszedł mi nie najgorzej :D Połączenie gorącego i zimnego jest rozkoszne...
Potrzebne nam są:
naleśniki, np. naleśniki francuskie mojej Mamy ;)
biały ser
cukier wanilinowy
lody
borówka amerykańska - najlepiej prosto z krzaka
nektarynka
kakao do posypania
Farsz do naleśników
Biały ser rozdrabniam widelcem, ugniatam z cukrem. Jeśli nadzienie jest zbyt suche - dodaję trochę jogurtu.
Naleśniki smaruję farszem, składam "w chusteczkę" (inaczej trójkącik) i podgrzewam na patelni z obu stron. Pod koniec dorzucam borówkę i pokrojoną w kostkę nektarynkę, żeby się lekko zagrzały i puściły sok.
Na talerz przekładam dwa naleśniki, dokładam 2-3 gałki lodów, posypuję owocami i kakao.
Niebo w gębie :D
Lody waniliowe/czekoladowe
3 żółtka
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ew. 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Mleko gotujemy razem ze śmietanką, ekstraktem waniliowym i połową cukru - co jakiś czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie ubijamy żółtka z resztą cukru na gładką masę w misce w kąpieli wodnej (w garnku gotujemy wodę i wstawiamy do niego miskę tak, by była zanurzona we wrzącej wodzie w 3/4 wysokości).
Następnie po trochu dodajemy gorące mleko do ubitej masy żółtkowej i dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy przez 8-10 minut cały czas w kąpieli wodnej i cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć - zdejmujemy miseczkę z garnka i przekładamy masę do naczynia, w którym będziemy ją zamrażać (najlepiej płaskiego). Całość schładzamy, co jakiś czas mieszając (schładzać możemy poprzez wstawienie do miski z zimną wodą, z kostkami lodu, później wstawiając do lodówki).
W tym momencie możemy dodać masę czekoladową: czekoladę siekamy (kawałek zostawiamy do dekoracji) i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli wlewamy ją do masy mlecznej, cały czas mieszając. Pozostały kawałek czekolady ścieramy na tarce, dodajemy do masy.
Naczynie z zupełnie już schłodzoną masą wstawiamy do zamrażalnika na dobrych kilka godzin - pamiętając jednak, by od czasu do czasu masę bardzo dobrze wymieszać.
Źródło:http://rozkosznesmaki.blogspot.com/2011/08/gorace-nalesniki-z-serem-i-lodami.html