ßßß Cookit - przepis na Majerankowe piersi kaczki

Majerankowe piersi kaczki

nazwa

Wykonanie

W karnawale potrzebne są nie tylko szybkie przekąski, ale i ponętne dania główne ;)
Ja mam sprawdzony już kilkukrotnie przepis na kaczkę, a właściwie na piersi z kaczki. Filety kupuję zwykle w MAKRO - na tacce są dwie sztuki gotowe do dalszej obróbki. Częściowo wzoruję się na przepisie pitbulla, ale z pewnymi modyfikacjami.
Do tego dania bardzo dobrze pasuje sałatka owocowa, ale tym razem podałam je z żurawinowymi jabłkami.
Na 5 porcji potrzebujemy:
garść suszonego majeranku
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki soku pomarańczowego
4 łyżki sosu sojowego (ew. przyprawa Delikat Knorra)
oliwa z oliwek
5 jabłek
mały słoiczek żurawiny
Piersi umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skórę nacięłam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlałam sok pomarańczowy i sos sojowy, dodałam posiekany czosnek i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymałam piersi przez całą noc. Rano osączyłam je z marynaty i zrumieniłam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przełożyłam do dużego naczynia żaroodpornego, podlałam marynatą i wstawiłam do nagrzanego do 200 o C piekarnika. Piekłam 1 godzinę, bo lubię kacze mięso dobrze wypieczone.
W tak zwanym międzyczasie przygotowałam jabłka - obrałam je, przekroiłam na połówki, usunęłam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nałożyłam żurawinę "z górką" ;)
Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjęłam naczynie i poobracałam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.
Wszyscy zgodnie stwierdzili, że kaczka była przepyszna, rozpływała się w ustach. Jabłuszka z żurawiną też były wspaniałe, ale było ich zdecydowanie za mało. Przydałoby się jeszcze po jednym ;)
Pracy przy tym daniu jest wyjątkowo mało. Chyba najwięcej przy jabłkach :)
Proste do zrobienia a zachwyci niejedno podniebienie :D
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji konkursowej Zimowe urodziny
Źródło:http://rozkosznesmaki.blogspot.com/2012/01/majerankowe-piersi-z-kaczki.html