Wykonanie
Te pierniczki są po prostu genialne! Musiałam nieźle ich pilnować aby było co położyć na świątecznym
stole. Jest to przepis rodzinny który dostałam od mojej Cioci. Tym razem jak widać mam już świąteczne foremki:)Ostatnio chyba jestem w jakimś piernikowym szale - już od dwóch dni leżakuje na poddaszu piernik świętokrzyski który również zobaczycie na blogu.
Składniki:90 dag
mąki25 dag
masła - UWAGA!!!
masła nie rozpuszczać ma
mieć temp pokojową.25 dag
miodu naturalnego15 dag
cukru3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej rozpuszczonej w letniej wodzie ok 2-3 łyżkach1 łyżka
oleju1 łyżka
kawy mielonej8 łyżek
kakao3 paczki
przyprawy do piernikówPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i razem wyrobić - ciasto może być trochę luźniejsze.Pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin aż stężeje.Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0 , 5 cm i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez ok 10 min.Pierniki przechowywać w metalowych puszkach ok 1-2 tygodni w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy nabiorą wilgotności i aromatu.UWAGA! moje ciasto przy wałkowaniu bardzo się kruszyło jednak jak ociepliło się trochę kruszyły się tylko boki i bez problemów wygniatałam foremkami pierniki bez podsypywania
mąką.
Smacznego :)