ßßß
Składniki:90 dag mąki25 dag masła - UWAGA!!! masła nie rozpuszczać ma mieć temp pokojową.25 dag miodu naturalnego15 dag cukru3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w letniej wodzie ok 2-3 łyżkach1 łyżka oleju1 łyżka kawy mielonej8 łyżek kakao3 paczki przyprawy do piernikówPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i razem wyrobić - ciasto może być trochę luźniejsze.Pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin aż stężeje.Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0 , 5 cm i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez ok 10 min.Pierniki przechowywać w metalowych puszkach ok 1-2 tygodni w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy nabiorą wilgotności i aromatu.UWAGA! moje ciasto przy wałkowaniu bardzo się kruszyło jednak jak ociepliło się trochę kruszyły się tylko boki i bez problemów wygniatałam foremkami pierniki bez podsypywania mąką.





Smacznego :)