ßßß
Składniki:60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki oleju1 szklanka cukru1/2 szklanki likieru pomarańczowego Cointreau lub: Grand Marnier,Triple Sec, curacao lub inny alkohol o smaku pomarańczy1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym)4 jajka3 łyżki kakaoskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka soku z pomarańczy1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g czekolady pokrojonej w drobna kosteczkę lub pastylek gorzkiej czekolady.Polewa czekoladowa150 g gorzkiej czekolady20 g masła4 łyżki śmietanki do kawy
Przygotowanie:1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o wymiarach 24 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.2. 60 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).3. Kiedy czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym), 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 4 jajka, 3 łyżki kakao skórkę i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.4. W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy.5. Dodajemy mąkę do masy czekoladowej, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę lub czekoladowe dropsy i wszystko dokładnie mieszamy.6. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana blaszkę i pieczemy ok 30 min do momentu suchego patyczka.
Przygotowanie polewy czekoladowej:1. Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gorącą czekoladą polewam ciasto.Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub tylko skórką z umytej jednej pomarańczy.

Smacznego:)