ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa

Babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Kiedyś, mieszkając jeszcze z rodzicami, dosyć często piekłam ciasta. Ale tam była "nowa" kuchenka, z termoobiegiem i innymi bajerami. Na nowym miejscu mamy starą i gazową. Do tego aby odpalić w ogóle piec miałam długo opory. A co dopiero coś w niej piec.
Ale udało się. Ku mojemu zaskoczeniu, wyszła idealna. Nigdzie się nie spiekła, ładnie odeszła od blachy, nic się nie zapadło.
Potrzebne:
5 jajek
1 szklanka cukru.
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być odrobinę więcej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny (250g)
kilka kropel olejku rumowego (lub jakiegoś innego w zależności od upodobań)
Cukier puder do posypania
Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuszczamy margarynę.
Obydwie mąki mieszamy ze sobą. Do ubitych jajek z cukrem przesiewamy mąki i wszystko razem miksujemy. Dodajemy przestudzoną margarynę i olejek rumowy. Wszystko jeszcze raz miksujemy.
Ciasto przelewamy do formy, wcześniej posmarowanej masłem i mąką.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy około 30-40 minut.
Uwagi ode mnie.
Ja masła praktycznie nie wystudziłam, wlałam gorące i też wyszło dobrze.
Im więcej mąki ziemniaczanej, tym babka jest bardziej sypka. Można mąke pszenną całkowicie zastąpić ziemniaczaną.
Źródło:http://kuchennekajakowanie.blogspot.com/2013/06/babka-piaskowa.html