ßßß Cookit - przepis na Gulasz po królewsku

Gulasz po królewsku

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj w Polsce podawany z kaszą gryczaną, u nas w ruch poszedł makaron (dziecko dokonało takiego wyboru i wyszło smacznie), do tego warzywa i obłęd na talerzu.
Potrzebne:
Mięso z łopatki wieprzowe lub porcja gulaszowa gotowa (do nabycia w sklepach)
Mieszanka warzywna (my braliśmy mrożone warzywa na patelnie)
Makaron (opcjonalnie może być kasza np gryczana lub jęczmienna).
Cebula- 1 średnia
Przyprawy:
Liść laurowy- 3 szt.
Jagody jałowca- 5 szt.
Kminek
Papryka czerwona słodka mielona- 2 łyżeczki
Ziele angielskie- 5-6 szt.
Pieprz ziarnisty- 7-8 szt.
Sól
Na "zabielajkę"
Mąka- 1 łyżka
Śmietana 18%- 2 łyżki
Mięso kroimy w kostkę (około 1,5 cm grubości). Wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na wolnym ogniu.
Cebule kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do mięsa. Delikatnie solimy.
Jak mięso się "zetnie" to wrzucamy (wraz z cebulą) do garnka. Zalewamy wodą (poziom wody ma być 2 razy powyżej poziomu mięsa).
Dorzucamy liście laurowe, jałowiec, kminek(szczypta), ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Po około 20 minutach dodajemy mieszankę warzywną i podgotowujemy (warzywa muszą być miękkie).
W międzyczasie gotujemy makaron.
Przygotowujemy "zabielajkę".
Mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną ciepłej wody. Dodajemy trochę wywaru z garnka i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do garnka. Dosypujemy czerwoną paprykę i wszystko dokładnie mieszamy.
Dusimy jeszcze jakieś 5-10 minut.
Podajemy z makaronem.
Smacznego.
Źródło:http://kuchennekajakowanie.blogspot.com/2012/05/gulasz-po-krolewsku.html