ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa z karmelizowanymi orzechami pecan

Tarta czekoladowa z karmelizowanymi orzechami pecan

nazwa

Wykonanie

W ten weekend miało być jesiennie. Z zeszłego roku został mi jeszcze jeden wielki słój pasteryzowanego purre dyniowego i chciałam zrobić tartę dyniowo-czekoladową, ale... Ściągnęłam ostatni numer Sweet Paul Magazine (Fall, nr 10), zobaczyłam przepis na widoczne na zdjęciach ciasto i przepadałam :-) Niestety moja pomarańczowa przyjaciółka musi jeszcze trochę poczekać.
Ciasto w smaku jest dość wytrawne, dlatego karmelizowane słodko-słone pecany fajnie je kontrują. Tarta nie jest może najlepszym ciastem, jakie w życiu jadłam, ale na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię. Co najważniejsze, smakowała mojemu Ukochanemu, który - jak już na blogu kilka razy było wspomniane - nie lubi słodyczy.
Co będzie potrzebne?
(na formę prostokątną 29x20 cm)
Na ciasto:
160 g masła (miękkiego)
1/2 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki)
2 żółtka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki gorzkiego kakao
+ mikser, forma do tarty
Na ganache:
3/4 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%)
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej (+ dodatkowe 3 kostki)
150 g brązowego cukru (jasnego)
+ rondelek z grubym dnem
Karmelizowane orzechy:
150 g orzechów pecan (mogą być też włoskie)
150 g cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka soli morskiej
+ rondelek z grubym dnem
Jak to zrobić?
Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (termoobieg)
Masło ucieramy z cukrem pudrem aż stanie się puszyste i białe. Dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Dosypujemy mąkę i kakao i wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ścianek dzieży (miski).
Formę do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy na godzinę.
Pieczemy na środkowej półce piekarnika aż stanie się chrupkie - ok. 15-20 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Ganache:
Wszystkie składniki mieszamy i rozpuszczamy w garnuszku, na małym ogniu. Wylewamy na wystudzony spód.
Karmelizowane orzechy:
Cukier umieszczamy w rondelku, zalewamy go wodą i podgrzewamy na średnim ogniu aż stanie się płynny i złoto-brązowy (trwa to kilkanaście minut). Dosypujemy sól i wrzucamy pecany - mieszamy.
Wykładamy na papier do pieczenia i pozwalamy ostygnąć. Łamiemy i układamy na cieście.
Gotową tartę wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 3 godziny.
Smacznego!
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/09/tarta-czekoladowa-z-karmelizowanymi.html