Wykonanie
W ten weekend miało być jesiennie. Z zeszłego roku został mi jeszcze jeden wielki
słój pasteryzowanego
purre dyniowego i chciałam zrobić tartę
dyniowo-
czekoladową, ale... Ściągnęłam ostatni numer Sweet Paul Magazine (Fall, nr 10), zobaczyłam przepis na widoczne na zdjęciach ciasto i przepadałam :-) Niestety moja pomarańczowa przyjaciółka musi jeszcze trochę poczekać.Ciasto w smaku jest dość wytrawne, dlatego karmelizowane słodko-słone pecany fajnie je kontrują.
Tarta nie jest może najlepszym
ciastem, jakie w życiu
jadłam, ale na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię. Co najważniejsze, smakowała mojemu Ukochanemu, który - jak już na blogu kilka
razy było wspomniane - nie lubi
słodyczy.Co będzie potrzebne?(na formę prostokątną 29x20 cm)Na ciasto:160 g
masła (miękkiego)1/2 szklanki
cukru pudru (+ 2 łyżki)2
żółtka1.5 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki gorzkiego
kakao+ mikser, forma do tartyNa ganache:3/4 szklanki
śmietany kremówki (30% lub 36%)200 g
czekolady gorzkiej lub deserowej (+ dodatkowe 3 kostki)150 g
brązowego cukru (jasnego)+ rondelek z grubym dnemKarmelizowane
orzechy:150 g
orzechów pecan (mogą być też włoskie)150 g
cukru1 łyżka
wody1 łyżeczka
soli morskiej+ rondelek z grubym dnemJak to zrobić?Ciasto:Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (termoobieg)
Masło ucieramy z
cukrem pudrem aż stanie się puszyste i białe. Dodajemy
żółtka i dokładnie ucieramy. Dosypujemy
mąkę i
kakao i wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ścianek dzieży (miski).Formę do tarty wylepiamy
ciastem. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy na godzinę.Pieczemy na środkowej półce piekarnika aż stanie się chrupkie - ok. 15-20 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce.Ganache:Wszystkie składniki mieszamy i rozpuszczamy w garnuszku, na małym ogniu. Wylewamy na wystudzony spód.Karmelizowane
orzechy:
Cukier umieszczamy w rondelku, zalewamy go
wodą i podgrzewamy na średnim ogniu aż stanie się płynny i złoto-brązowy (trwa to kilkanaście minut). Dosypujemy
sól i wrzucamy pecany - mieszamy.Wykładamy na papier do pieczenia i pozwalamy ostygnąć. Łamiemy i układamy na cieście.Gotową tartę wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 3 godziny.Smacznego!