ßßß Cookit - przepis na Najlepszy sos czosnkowy

Najlepszy sos czosnkowy

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sos do sałatek, pizzy i kanapek :-)
Co będzie potrzebne?
jogurt naturalny (może być też kwaśna śmietana 18%)
majonez (używam Dekoracyjnego Winiary)
czosnek (świeży, zmiażdżony)
oregano
bazylia
cukier
+ sitko, miseczka, słoik
Jak to zrobić?
Jogurt i majonez mieszamy w proporcjach 1:1.
Na każde 6 łyżek sosu przypadają 2 średnie ząbki czosnku (albo 1 duży).
Mieszamy czosnek z sosem, odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie przecedzamy sos przez sitko (czosnek po pewnym czasie staje się gorzki, co źle rzutuje na walory smakowe całego sosu, więc trzeba się go pozbyć, jeśli nie zamierzamy zjeść całego sosu tego samego dnia, w którym był on przygotowany).
Na każde 10 łyżek sosu przypada 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano i 1 łyżeczka cukru.
Mieszamy składniki, odstawiamy na pół godziny do ponownego przegryzienia.
Po tym czasie wlewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/02/najlepszy-sos-czosnkowy.html