Wykonanie
Mój ulubiony sos do sałatek, pizzy i kanapek :-)Co będzie potrzebne?
jogurt naturalny (może być też kwaśna
śmietana 18%)
majonez (używam Dekoracyjnego
Winiary)
czosnek (świeży, zmiażdżony)
oreganobazyliacukier+ sitko, miseczka, słoikJak to zrobić?
Jogurt i
majonez mieszamy w proporcjach 1:1.Na każde 6 łyżek sosu przypadają 2 średnie ząbki
czosnku (albo 1 duży).Mieszamy
czosnek z sosem, odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny.Po tym czasie przecedzamy sos przez sitko (
czosnek po pewnym czasie staje się gorzki, co źle rzutuje na walory smakowe całego sosu, więc trzeba się go pozbyć, jeśli nie zamierzamy zjeść całego sosu tego samego dnia, w którym był on przygotowany).Na każde 10 łyżek sosu przypada 1 łyżeczka
bazylii, 1 łyżeczka
oregano i 1 łyżeczka
cukru.Mieszamy składniki, odstawiamy na pół godziny do ponownego przegryzienia.Po tym czasie wlewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.Smacznego!