Wykonanie
autor przepisu Viola
![](/Data/Images/funandtaste.blogspot.com\2011_slash_12_slash_otrebowy-spod-biszkoptowy/l/-1524729184.jpg)
Na 1 tortownicę (śr. 24-26cm)6
jajek4 łyżki gorącej
wody4 łyżki xylitolu100 g
otrąb owsianych ( zmiksowanych na
mąkę, przesianych)50 g
mąki ziemniaczanej ( przesianej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody do pieczenia2
jajka, 4
żółtka, gorącą
wodę, 2 łyżki xylitolu ucieramy na puszytą masę.
Białka z 4
jajek razem z 2 łyżkami xylitolu ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do jajecznego kremu.
Mąkę otrębową mieszamy z
mąką ziemniaczaną,
proszkiem do pieczenia oraz
sodą, następnie dodajemy do kremowej masy, dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wierzch wygładzamy.
![](/Data/Images/funandtaste.blogspot.com\2011_slash_12_slash_otrebowy-spod-biszkoptowy/l/-1010951923.jpg)
Pieczemy 30 min w 200°C (termoobieg 180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.