Wykonanie
Muffinki200 g
pszennej mąki samorosnącej*60 g zmielonych
migdałów2
jajka60 g truvii lub innej substancji słodzącej *250 g
jogurtu activia z
żurawiną150 g gęstego
jogurtu greckiego200 g
jagódDo dekoracji(ilość wedle uznania)świeże listki
miętyjagodyjogurt greckisyrop z agawyJajka utrzeć z truvią, dodać
jogurt activia,
jogurt grecki dokładnie połączyć ( by ułatwić sobie pracę użyj miksera) Domieszać
migdały. Do mokrej masy przesiać
mąkę, wymieszać. Kolej na
jagody,
ostrożnie wymieszać z
ciastem. Następnie przełożyć masę do foremek do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, muffinki będą bardzo delikatne. Najlepiej, przed wyjęciem z foremek, odstawić je na kilka minut do ostygnięcia.Dekoracja
Jogurt wymieszać z
syropem z agawy, kierując się własnym smakiem ;) Następnie, przy pomocy łyżeczki nakładać na muffinki, przybrać
jagodami i listkami
mięty.
Delikatne, pełne jagódek,szybciutko opróżnicie papilotki!!!!Zapewniam!!!!
Smacznego,
jagodowe życzy!Violaautorka przepisu
*
Pszenna mąka samorosnąca (self-raising
flour)- jest to zwykła
mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g
mąki, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.* Truvia - słodzidło którym zastępuję
cukier. 60 g truvii odpowiada 180 g
cukru. Więcej na temat truvii możecie przeczytać tu - KLIKProdukty wykorzystane w przepisie,
zakupione w Tesco - CoatbridgeYou can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.