ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe, lekkie, delikatne i bez masła!

Jogurtowe, lekkie, delikatne i bez masła!

nazwa

Wykonanie

Muffinki
200 g pszennej mąki samorosnącej*
60 g zmielonych migdałów
2 jajka
60 g truvii lub innej substancji słodzącej *
250 g jogurtu activia z żurawiną
150 g gęstego jogurtu greckiego
200 g jagód
Do dekoracji
(ilość wedle uznania)
świeże listki mięty
jagody
jogurt grecki
syrop z agawy
Jajka utrzeć z truvią, dodać jogurt activia, jogurt grecki dokładnie połączyć ( by ułatwić sobie pracę użyj miksera) Domieszać migdały. Do mokrej masy przesiać mąkę, wymieszać. Kolej na jagody,
ostrożnie wymieszać z ciastem. Następnie przełożyć masę do foremek do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, muffinki będą bardzo delikatne. Najlepiej, przed wyjęciem z foremek, odstawić je na kilka minut do ostygnięcia.
Dekoracja
Jogurt wymieszać z syropem z agawy, kierując się własnym smakiem ;) Następnie, przy pomocy łyżeczki nakładać na muffinki, przybrać jagodami i listkami mięty.
Delikatne, pełne jagódek,
szybciutko opróżnicie papilotki!!!!
Zapewniam!!!!
Smacznego, jagodowe życzy!
Viola
autorka przepisu
* Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour)- jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
* Truvia - słodzidło którym zastępuję cukier. 60 g truvii odpowiada 180 g cukru. Więcej na temat truvii możecie przeczytać tu - KLIK
Produkty wykorzystane w przepisie,
zakupione w Tesco - Coatbridge
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2013/04/jogurtowe-lekkie-delikatne-i-bez-masa.html