ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem bez rabarbaru w wersji LIGHT , czyli wspólne pieczenie słodkości.

Ciasto z rabarbarem bez rabarbaru w wersji LIGHT , czyli wspólne pieczenie słodkości.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam spotkania w wirtualnej kuchni.
Niestety, nie po drodze były mi wszystkie ostatnie akcje
wspólnego gotowania, pieczenia. Praca, zabawa z dziećmi, zaległe pranie, prasowanie............podejrzewam, że większości z Was dobrze znana jest ta codzienna historyja ;)
Lecz tym razem powiedziałam, NIE!
Dosyć tego, pranie, prasowanie, poczeka, a w tym spotkaniu udział wziąć muszę!
I udało się!
Dziś mam ogromną przyjemność przedstawić Wam, moje słodkie dzieło w wersji light.
Wynik wspólnego pieczenia w wirtualnej kuchni, którego inspiracją było fantastyczne
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną z przyzwoleniem na modyfikację.
Gospodarzem spotkania była Bożena
Przyjemność pieczenia dzieliłam również z:
Dorotą O.
Delfiną S.
Rafałem K.
Moja propozycja jest delikatna, słodka i niestety tylko z truskawkami. Zakup świeżego rabarbaru w moim miasteczku graniczy z cudem, który ominął mnie szerokim łukiem ;) Ale uwierzcie mi proszę. Ciasto wyszło rewelacyjne! Wszystkie składni doskonale dobrane, stworzyły idealną całość. Całość słodką o delikatnym, rozpływającym się kremie, z truskawkowym musem o wyraźnym smaku.
Przepis po modyfikacji.
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
65g płynnego masła ( u mnie flora)
65 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
szczypta soli
50g truvii
150g bezglutenowej mąki samorosnącej*
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
5 łyżek mleka 0% tłuszczu (w temperaturze pokojowej )
2 tortownice śr 26 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia
Masło utrzeć z solą i truvią, dodać jogurt i ucierać przez 3-4 minuty.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno żółtka, miksować przez chwilę i domieszać aromat waniliowy. Następnie na przemian z mlekiem dodawać mąkę do masy, dokładnie wymieszać.
Połowę masy przełożyć do jednej tortownicy i połowę do drugiej, równomiernie rozprowadzić.
Beza:
4 białka
szczypta soli
50g truvii
1 łyżka octu jabłkowego
2 płaskie łyżki kisielu truskawkowego w proszku, bez cukru
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i octu. Następnie dodać łyżeczkę truvii i miksować, łyżeczka truvii i miksować. Powoli, aż wykorzystamy całą truvię, a piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy kisiel. Pianę podzielić na dwie tortownice i wyłożyć równomiernie na ciasto.
Piec 40 - 45 minut w 170°C ( termoobieg 150°C ) Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Masa truskawkowa:
500 g truskawek - usunąć szypułki, pokroić
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
100 ml wody + 6 łyżek wody
50 g truvii
Truskawki umieścić w garnku, zalać wodą, aromatem i zasypać truvią.
Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować ok 6 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody i domieszać do gotujących się truskawek. Gotować przez 1 minutę pamiętając o mieszaniu.
Odstawić do ostygnięcia.
Przestudzoną masę truskawkową rozprowadzić na jednym cieście w tortownicy
i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa jogurtowa:
400 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
2 łyżeczki aromatu waniliowego
50 g płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni
30 g pudru z truvii
2,5 łyżeczki żelatyny
8 łyżek wody
Jogurt miksować przez chwilę, następnie domieszać truvię, aromat i uprażone, migdałowe płatki.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać. Gdy lekko przestygnie stopniowo dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki, jak masa będzie na tyle sztywna, by nie rozlewała się na boki, wyjąć i rozprowadzić na masie truskawkowej. Na jogurtowej masie położyć drugie ciasto i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki no ok 1 godzinę.
Do ozdoby:
400 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
2 łyżeczki aromatu waniliowego
50 g płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni
nasiona granatu
30 g pudru z truvii
2,5 łyżeczki żelatyny
8 łyżek wody
Jogurt miksować przez chwilę, następnie domieszać truvię i aromat.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać. Gdy lekko przestygnie stopniowo dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki. Jak masa będzie na tyle sztywna, by nie rozlewała się na boki, wyjąć z lodówki masę i ciasto. Zdjąć obręcz od tortownicy i rozprowadzić masę jogurtową na całym cieście. Górę ciasta posypać uprażonymi, migdałowymi płatkami. Ozdobić nasionami granatu. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Smacznego w wersji light, życzy!
Viola
Wszystkim uczestnikom
dziękuję za wspaniałą zabawę!
* Bezglutenowa mąka samorosnąca (self-raising flour)- jest to zwykła mąka bezglutenowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2013/07/ciasto-z-truskawkami-i-beza.html