Wykonanie
Uwielbiam spotkania w wirtualnej kuchni.Niestety, nie po drodze były mi wszystkie ostatnie akcjewspólnego gotowania, pieczenia. Praca, zabawa z dziećmi, zaległe pranie, prasowanie............podejrzewam, że większości z Was dobrze znana jest ta codzienna historyja ;)Lecz tym razem powiedziałam, NIE!Dosyć tego, pranie, prasowanie,
poczeka, a w tym spotkaniu udział wziąć muszę!I udało się!Dziś mam ogromną przyjemność przedstawić Wam, moje słodkie dzieło w wersji light.
Wynik wspólnego pieczenia w wirtualnej kuchni, którego inspiracją było fantastyczneCiasto z
rabarbarem bezą i
bitą śmietaną z przyzwoleniem na modyfikację.Gospodarzem spotkania była Bożena
Przyjemność pieczenia dzieliłam również z:Dorotą O.Delfiną S.Rafałem K.Moja propozycja jest delikatna, słodka i niestety tylko z
truskawkami. Zakup świeżego
rabarbaru w moim miasteczku graniczy z cudem, który ominął mnie szerokim łukiem ;) Ale uwierzcie mi proszę. Ciasto wyszło rewelacyjne! Wszystkie składni doskonale dobrane, stworzyły idealną całość. Całość słodką o delikatnym, rozpływającym się kremie, z
truskawkowym musem o wyraźnym smaku.Przepis po modyfikacji.Ciasto:4
żółtka (w temperaturze pokojowej)65g płynnego
masła ( u mnie
flora)65 g gęstego
jogurtu greckiego 0% tłuszczuszczypta
soli50g truvii150g bezglutenowej
mąki samorosnącej*1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego5 łyżek
mleka 0% tłuszczu (w temperaturze pokojowej )2 tortownice śr 26 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia
Masło utrzeć z
solą i truvią, dodać
jogurt i ucierać przez 3-4 minuty.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno
żółtka, miksować przez chwilę i domieszać
aromat waniliowy. Następnie na przemian z
mlekiem dodawać
mąkę do masy, dokładnie wymieszać.
Połowę masy przełożyć do jednej tortownicy i połowę do drugiej, równomiernie rozprowadzić.
Beza:4
białkaszczypta
soli50g truvii1 łyżka
octu jabłkowego2 płaskie łyżki
kisielu truskawkowego w proszku, bez
cukruBiałka ubić na sztywno z dodatkiem
soli i
octu. Następnie dodać łyżeczkę truvii i miksować, łyżeczka truvii i miksować. Powoli, aż wykorzystamy całą truvię, a piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy
kisiel. Pianę podzielić na dwie tortownice i wyłożyć równomiernie na ciasto.
Piec 40 - 45 minut w 170°C ( termoobieg 150°C ) Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Masa truskawkowa:500 g
truskawek - usunąć szypułki, pokroić1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru2 łyżeczki
aromatu waniliowego100 ml
wody + 6 łyżek
wody50 g truvii
Truskawki umieścić w garnku, zalać
wodą, aromatem i zasypać truvią.
Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować ok 6 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami
wody i domieszać do gotujących się
truskawek. Gotować przez 1 minutę pamiętając o mieszaniu.
Odstawić do ostygnięcia.
Przestudzoną masę
truskawkową rozprowadzić na jednym cieście w tortownicy
i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Masa jogurtowa:400 g gęstego
jogurtu greckiego 0% tłuszczu2 łyżeczki
aromatu waniliowego50 g
płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni30 g pudru z truvii2,5 łyżeczki
żelatyny8 łyżek
wodyJogurt miksować przez chwilę, następnie domieszać truvię, aromat i uprażone,
migdałowe płatki.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać. Gdy lekko przestygnie stopniowo dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki, jak masa będzie na tyle sztywna, by nie rozlewała się na boki, wyjąć i rozprowadzić na
masie truskawkowej. Na jogurtowej
masie położyć drugie ciasto i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki no ok 1 godzinę.Do ozdoby:400 g gęstego
jogurtu greckiego 0% tłuszczu2 łyżeczki
aromatu waniliowego50 g
płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelninasiona
granatu30 g pudru z truvii2,5 łyżeczki
żelatyny8 łyżek
wodyJogurt miksować przez chwilę, następnie domieszać truvię i aromat.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać. Gdy lekko przestygnie stopniowo dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki. Jak masa będzie na tyle sztywna, by nie rozlewała się na boki, wyjąć z lodówki masę i ciasto. Zdjąć obręcz od tortownicy i rozprowadzić masę
jogurtową na całym cieście. Górę ciasta posypać uprażonymi, migdałowymi
płatkami. Ozdobić nasionami
granatu. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Smacznego w wersji light, życzy!Viola
Wszystkim uczestnikomdziękuję za wspaniałą zabawę!* Bezglutenowa
mąka samorosnąca (self-raising
flour)- jest to zwykła
mąka bezglutenowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g
mąki, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.