ßßß Cookit - przepis na IDEALNE dyniowe MUFFINY....a bez mąki!

IDEALNE dyniowe MUFFINY....a bez mąki!

nazwa

Wykonanie

Składniki
150ml purée z dyni
200ml purée z fasoli (u mnie z białej)
6 łyżek otrębów owsianych (u mnie z większą ilością błonnika)
6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki łuskanych pestek dyni
20 tabletek stewii (lub 20 łyżek fruktozy lub ksylitolu)
Przygotowanie
Purée z dyni przygotowujemy krojąc kawałki obranej dyni do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20-30 minut. Potem studzimy i rozgniatamy widelcem.
Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Stewię rozgniatamy lub rozpuszczamy w odrobinie wrzątku lub dolewamy jeśli mamy taką w płynie. Jednolitą masą napełniamy foremki - masy starczy na 10-12 muffinek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 35 minut. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy muffinki jeszcze na 30 minut. Potem wyjmujemy i pozwalamy wystygnąć w foremkach. Możemy ozdobić czekoladą i pestkami dyni - przepis na masę czekoladową znajdziecie TUTAJ . Modyfikujcie ilość składników w zależności od potrzeby.
Muffinki są wprost idealne - ślicznie wyrosły, są rumiane i kształtne. Nie są ani za wilgotne ani suche - są takie jak potrzeba. Słodziutkie i smaczne - chrupią pestki dyni a odrobinka czekoladowej polewy dodaje uśmiechu w te jesienne, szaro-bure dni ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/11/idealne-dyniowe-muffinya-bez-maki.html