ßßß Cookit - przepis na JEJ WYSOKOŚĆ CZEKOLADOWA PIANKA...light!!!

JEJ WYSOKOŚĆ CZEKOLADOWA PIANKA...light!!!

nazwa

Wykonanie

Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Pianki są bardzo czekoladowe - mięciutki i puszyste!
Do tego mają konsystencję galaretki więc można je kroić.
Wiórki są świetnym akcentem smakowym o ile je lubimy - ostatecznie nie trzeba ich używać.
Jednak moim zdaniem nadają tym piankom uroku :)
Ten deser jest tak ładny, że z powodzeniem możemy go podać gościom.
opinia dietetyka:
Odchudzając się, nie jesteśmy w stanie odciąć się od świata, aby nie dopadły nas przykre zdarzenia, egzaminy, czy po prostu gorsze dni. Zwłaszcza w otaczającym nas zestresowanym i zabieganym świecie. W takich chwilach najchętniej sięgamy po coś słodkiego, najlepiej czekoladowego. I słusznie!
Kakao to niepozorne, aczkolwiek najcenniejsze źródło magnezu, żelaza i wapnia. Najlepiej używać ziaren nieprażonych, pozyskiwanych z ekologicznych upraw najszlachetniejszej odmiany kakaowca- Criollo. Jest ono ręcznie zbierane i poddawane łagodnej naturalnej fermentacji, dzięki czemu zostają zachowane składniki odżywcze, a przede wszystkim zachowuje się witamina C, której kakao jest niedocenianym źródłem. Zawartość cynku i selenu dobroczynnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz zwiększa wydzielenie endorfin- hormonów szczęścia obniżających poziom napięcia i stresu. Zwiększeniu poczucia euforii sprzyjają także zawarte w kakao serotonina, anandamid, dopamina, tryptofan, fenyloalanina oraz roślinne inhibitory, które mają działanie antydepresyjne. Pozostałe składniki, które warto wymienić ze składu ziaren kakaowca to: białko, węglowodany, witaminy z grupy B, Witamina E, błonnik, mangan oraz miedź. Kakao zawiera najwyższą zawartość stabilnych oraz bardzo łatwo przyswajalnych przeciwutleniaczy ze wszystkich produktów spożywczych, a badania dowodzą, że docierają one do komórek organizmu już po 30 minutach, więc pod względem antystarzeniowym oraz antynowotworowym, kakao nie ma sobie równych. Ziarna kakaowca wykorzystuje się w profilaktyce zatorów, żylaków i udaru, gdyż ich składniki mają zdolność do zmniejszania krzepliwości krwi, regulacji jej ciśnienia oraz zwapnienia żył i tętnic oraz uśmierzaniu bólów menstruacyjnych. Kakao jest pomocne w czasie odwyków, u palaczy zapobiega miażdżycy, a dzięki temu, że alkalizuje organizm wspomaga usuwanie toksyn.
Zapraszam po więcej przepisów!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/10/jej-wysokosc-czekoladowa-piankalight.html