Składniki5 pomidorów z puszki bez skórki1 cebula żółta1 cebula czerwona1 świeży ogórek długi1 łyżka oliwy z oliwekPół papryki czerwonejPół papryki żółtej1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej1/3 łyżeczki pieprzu czarnegoPrzygotowaniePomidory, ogórka i żółtą cebulę blendujemy lub przecieramy przez tarkę na miazgę (czyli na tych oczkach do placków ziemniaczanych lub buraczków). Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą najlepiej w moździerzu ale w miseczce łyżeczką też się uda! Do czosnku dodajemy oliwę i pieprz, mieszamy z pomidorami i odstawiamy. W upalne dni można wstawić do lodówki.Papryki i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Przed podaniem wrzucamy do pomidorów i mieszamy. Kilka kostek zostawiamy aby posypać po wierzchu. GOTOWE.Gazpacho w oryginale składało się z wody, oliwy i chleba i było pożywieniem ubogich rolników. Jak to dobrze, że od tamtej pory wiele się zmieniło! Według mnie to idealny koniec intensywnego dnia - zdrowy, lekki warzywny koktajl!Super też jako II śniadanie!Oczywiście można tą zupę podać w miseczkach jednak jakoś mi pasowało trochę inaczej :)SMACZNEGO SIOSTRY!