ßßß Cookit - przepis na Każdy potrafi zrobić odchudzone crumble

Każdy potrafi zrobić odchudzone crumble

nazwa

Wykonanie

Dziś pokażę Wam jak łatwo można odchudzić deser i przystosować go do tego, co zwykle mamy w kuchni. Wzięłam pod uwagę to, że nie każdy ma w kuchni mąkę z amarantusa czy stewię w płynie. Nawet jeśli póki co, w kuchni pojawiła się jedynie mąka pełnoziarnista zamiast białej i ksylitol jako zamiennik tradycyjnego cukru z buraków taki deser to minuta osiem :)
Jako pierwowzór wzięłam przepis mojego ukochanego bloga "Kwestia Smaku" . Zamieniłam gruszki na jabłka - bo jabłka zawsze mam w domu. Zamiast białej mąki wzięłam żytnią razową typ 2000, ale może być również pełnoziarnista pszenna 1850 ;) Zrezygnowałam z masła i wzięłam żółtka zmieszane z jogurtem naturalnym. Zamiast białego cukru posłodziłam ksylitolem. Można rownież zamiennie użyć np. syropu z agawy. Obszernie o zamiennikach białego cukru pisałam w moim ostatnim e-booku "10 sposobów na słodkie desery bez cukru". Tam również można się dowiedzieć dlaczego brązowy cukier nie jest lepszy niż biały i jak wybrać najlepszy syrop z agawy.
Tymczasem zapraszam na moją wersję owoców pod kruszonką, czyli:
CRUMBLE W WERSJI LIGHT
Składniki na ciasto
70g mąki żytniej razowej
2 łyżek jogurtu gęstego naturalnego
2 żółtka
2 łyżki ksylitolu
szczypta wanilii w proszku
owoce
4 jabłka
80ml wody
1/2 ł cynamonu
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę i ksylitol - mieszamy. Jedną ręką przerzucamy w misce mąkę, a drugą stopniowo wlewamy rozkłócone z jogurtem żółtka. i rozrabiamy dłonią ciasto - gnieciemy, scieramy z dłoni i gnieciemy znowu. Jeśli uda nam się zagnieść kulkę to możemy ją zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Jeśli nie będzie się kleić to takimi grudkami posypiemy owoce. Miskę odstawiamy i obieramy jabłka. Obrane kroimy w kawałki do garnuszka, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cynamonem i dusimy kilka minut aż zaczną się rozpadać. Teraz nakładamy do żaroodpornego naczynia i albo posypujemy grudkami kruszonki, albo ucieramy kulkę ciasta na dużych oczkach tarki. Pieczemy około 25-35 minut, patrząc czy nie rumieni się za mocno.
Ta wersja kruszonki, gdzie zamiast masła używam żółtek jest równie smaczna, chrupiąca, a dzięki wanilii także aromatyczna. Deser starcza na trzy osoby, co daje jakieś 200kcal na porcję. Dołączam ten przepis do akcji:
A co do mojej diety to dziś dzień piąty. Już łatwiej przychodzi mi odmawianie sobie czegoś i poskromienie apetytu. Piję dużo wody, ale nadal nie ćwiczę. Dla zainteresowanych moje dzisiejsze menu:
Śniadanie: Płatki owsiane zalane ciepłą wodą (pojemniczek 200ml) polane jogurtem naturalnym posłodzonym stewią z kilkoma plasterkami banana.
Obiad: Zapiekanka z makaronu owsianego z warzywami. Ugotowany makaron, przełożony zdjętymi z grillowej patelni plasterkami cukinii i bakłażana zalałam rozkłóconym jajkiem. Na wierzch położyłam ser żółty
Kolacja: kalafior z wody...możliwe, że z łyżeczką oliwy lub masełka - jeszcze nie zdecydowałam.
Jak widzicie, niewiele potrzeba aby odchudzić przygotowywane przez nas potrawy. Ten blog aż kipi od takich pomysłów! Jeśli jesteście na początku drogi z odchudzaniem i wprowadzaniem do kuchni dietetycznych sztuczek to na wstępie nauczcie się stosować inną mąkę niż białą piekąc ciasta czy smażąc placki oraz wywalcie biały i brązowy cukier. To będzie idealny wstęp do przygody ze zrzucaniem kilogramów i ze zdrowszą kuchnią :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/06/kazdy-potrafi-zrobic-odchudzone-crumble.html