Wykonanie
Dziś pokażę Wam jak łatwo można odchudzić deser i przystosować go do tego, co zwykle mamy w kuchni. Wzięłam pod uwagę to, że nie każdy ma w kuchni
mąkę z
amarantusa czy
stewię w płynie. Nawet jeśli
póki co, w kuchni pojawiła się jedynie
mąka pełnoziarnista zamiast białej i
ksylitol jako zamiennik tradycyjnego
cukru z
buraków taki deser to minuta osiem :)
Jako pierwowzór wzięłam przepis mojego ukochanego bloga "Kwestia Smaku" . Zamieniłam
gruszki na
jabłka - bo
jabłka zawsze mam w domu. Zamiast białej
mąki wzięłam żytnią razową typ 2000, ale może być również pełnoziarnista pszenna 1850 ;) Zrezygnowałam z
masła i wzięłam
żółtka zmieszane z
jogurtem naturalnym. Zamiast
białego cukru posłodziłam
ksylitolem. Można rownież zamiennie użyć np.
syropu z agawy. Obszernie o zamiennikach
białego cukru pisałam w moim ostatnim e-booku "10 sposobów na słodkie desery bez
cukru". Tam również można się dowiedzieć dlaczego
brązowy cukier nie jest lepszy niż biały i jak wybrać najlepszy
syrop z agawy.Tymczasem zapraszam na moją wersję
owoców pod kruszonką, czyli:CRUMBLE W WERSJI LIGHTSkładniki na ciasto70g
mąki żytniej razowej2 łyżek
jogurtu gęstego naturalnego2
żółtka2 łyżki
ksylitoluszczypta
wanilii w proszku
owoce4
jabłka80ml
wody1/2 ł
cynamonuPrzygotowanieDo miski wsypujemy
mąkę i
ksylitol - mieszamy. Jedną ręką przerzucamy w misce
mąkę, a drugą stopniowo wlewamy rozkłócone z
jogurtem żółtka. i rozrabiamy dłonią ciasto - gnieciemy, scieramy z dłoni i gnieciemy znowu. Jeśli uda nam się zagnieść kulkę to możemy ją zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Jeśli nie będzie się kleić to takimi grudkami posypiemy
owoce. Miskę odstawiamy i obieramy
jabłka. Obrane kroimy w kawałki do garnuszka, podlewamy odrobiną
wody, posypujemy
cynamonem i dusimy kilka minut aż zaczną się rozpadać. Teraz nakładamy do żaroodpornego naczynia i albo posypujemy grudkami kruszonki, albo ucieramy kulkę ciasta na dużych oczkach tarki. Pieczemy około 25-35 minut, patrząc czy nie rumieni się za mocno.
Ta wersja kruszonki, gdzie zamiast
masła używam
żółtek jest równie smaczna, chrupiąca, a dzięki
wanilii także aromatyczna. Deser starcza na trzy osoby, co
daje jakieś 200kcal na porcję. Dołączam ten przepis do akcji:A co do mojej diety to dziś dzień piąty. Już łatwiej przychodzi mi odmawianie sobie czegoś i poskromienie apetytu.
Piję dużo
wody, ale nadal nie ćwiczę. Dla zainteresowanych moje dzisiejsze menu:Śniadanie:
Płatki owsiane zalane ciepłą
wodą (pojemniczek 200ml) polane
jogurtem naturalnym posłodzonym
stewią z kilkoma plasterkami
banana.Obiad: Zapiekanka z
makaronu owsianego z warzywami. Ugotowany
makaron, przełożony zdjętymi z grillowej patelni plasterkami
cukinii i
bakłażana zalałam rozkłóconym
jajkiem. Na wierzch położyłam
ser żółtyKolacja:
kalafior z wody...możliwe, że z łyżeczką
oliwy lub masełka - jeszcze nie zdecydowałam.Jak widzicie, niewiele potrzeba aby odchudzić przygotowywane przez nas potrawy. Ten blog aż kipi od takich pomysłów! Jeśli jesteście na początku
drogi z odchudzaniem i wprowadzaniem do kuchni dietetycznych sztuczek to na wstępie nauczcie się stosować inną
mąkę niż białą piekąc ciasta czy smażąc placki oraz wywalcie biały i
brązowy cukier. To będzie idealny wstęp do przygody ze zrzucaniem kilogramów i ze zdrowszą kuchnią :)SMACZNEGO SIOSTRY!