ßßß Cookit - przepis na BEZ GLUTENU na słodko

BEZ GLUTENU na słodko

nazwa

Wykonanie

Nasiona nazywane siemieniem lnianym to w istocie nasiona lnu zwyczajnego, które mają niezwykłe wartości odżywcze i lecznicze. Jest to przecież roślina, ale zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ich stężenie jest bardzo podobne do zawartości tych kwasów w rybach. Ponad to nasiona lnu zawierają błonnik rozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Te drugie to roślinne związki organiczne działające w organizmie podobnie do estrogenów, czyli żeńskich hormonów. Jednak hormon ten również u mężczyzn jest bardzo ważny, bo jego niedobory mogą powodować bezpłodność.
Dlatego siemię lniane nie tylko odżywia, ale również leczy. Obniża poziom złego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Warto po nie sięgnąć w kuchni.
Składniki na 12 placków
125g zmielonego siemienia lnianego
3-4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2,8% tłuszczu
1 łyżeczka miodu
2 jajka
Masa serowa
200g sera chudego
Łyżeczka cynamonu
Kilka kropel olejku waniliowego do ciasta
Łyżeczka stewi w płynie
Przygotowanie
Ser mielimy lub przecieramy przez sito. Dodajemy do niego resztę dodatków i mieszamy na gładką masę.
Zmielone w młynku siemię lniane łączymy z resztą składników i masę kładziemy łyżką na suchą, rozgrzaną patelnię. Na średnim ogniu placki smażymy po kilka minut z obu stron.
Podałam z masą serową ALE jeśli do placków nie dorzucimy miodu tylko zioła i ciut soli to z powodzeniem możemy takie placki jeść w wersji wytrawnej...z resztą - zrobię i Wam pokażę ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/02/bez-glutenu-na-sodko.html