Wykonanie
Nasiona nazywane
siemieniem lnianym to w istocie nasiona lnu zwyczajnego, które mają niezwykłe wartości odżywcze i lecznicze. Jest to przecież roślina, ale zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ich stężenie jest bardzo podobne do zawartości tych kwasów w rybach. Ponad to nasiona lnu zawierają błonnik rozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Te drugie to roślinne związki organiczne działające w organizmie podobnie do estrogenów, czyli żeńskich hormonów. Jednak hormon ten również u mężczyzn jest bardzo ważny, bo jego niedobory mogą powodować bezpłodność.Dlatego
siemię lniane nie tylko odżywia, ale również leczy. Obniża poziom złego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Warto po nie sięgnąć w kuchni.Składniki na 12 placków125g zmielonego
siemienia lnianego3-4 łyżki
jogurtu naturalnego gęstego 2,8% tłuszczu1 łyżeczka
miodu2
jajkaMasa serowa200g
sera chudegoŁyżeczka
cynamonuKilka kropel
olejku waniliowego do ciastaŁyżeczka stewi w płyniePrzygotowanie
Ser mielimy lub przecieramy przez sito. Dodajemy do niego resztę dodatków i mieszamy na gładką masę.Zmielone w młynku
siemię lniane łączymy z resztą składników i masę kładziemy łyżką na suchą, rozgrzaną patelnię. Na średnim ogniu placki smażymy po kilka minut z obu stron.
Podałam z masą
serową ALE jeśli do placków nie dorzucimy
miodu tylko
zioła i ciut
soli to z powodzeniem możemy takie placki jeść w wersji wytrawnej...z resztą - zrobię i Wam pokażę ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!