Wykonanie
Cukinia dostarczając niewiele kalorii (tylko 15 kcal w 100g) syci, ale nie tuczy. Stanowi ona wspaniałe źródło witaminy A, jak również C, K, PP i B1, a także składników mineralnych: żelaza, potasu. Ponadto ma właściwości odkwaszające organizm.Składniki na dwa posiłki lub dwie osoby :)2
cukinie2-3
pory65g
zielonej soczewicyJajko2 łyżki
masła klarowanegoUlubione
przyprawy, ja używam różnie - czasem biorę
zioła:
oregano,
tymianek,
bazylię, innym razem jakąś
garam masalę, mam też mieszankę wegetariańską - pycha! Nie
solę ;)

Przygotowanie
Cukinie przecinamy wzdłuż, wydrążamy łyżeczką miąższ i blenderem miksujemy go na mus. Dosypujemy
soczewicę, wlewamy 150ml
wody i dusimy na małym ogniu 20 minut. Dodajemy przypraw. Mieszamy, sprawdzamy, czy nic się nie przypala. Nie powinno - ale jeśli się tak dzieje dodaj ciut
wody. Najlepiej dusić to w garnuszku z grubym dnem.
Pory oczyszczamy, pozostawiając jak najwięcej części "jadalnej", czyli obcinamy jak najmniej twardych, zielonych liści. Przecinamy wzdłuż i szatkujemy, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, doprawiamy i smażymy, a następnie wlewamy pół kubka
wody i dusimy aż do wyparowania płynu na małym ogniu. Dolewamy
wody jeśli
pory nadal twarde, a płynu brak :)Ugotowaną
soczewicę łączymy z duszonymi
porami i czekamy do ostygnięcia, choć trochę.
Potem mieszamy z
jajkiem - masa ma być możliwa do wypełnienie wydrążonych
cukinii. Nie musisz mieszać farszu z
jajem, ale to sprawi, że będzie bardziej zwarty i smaczniejszy :)Do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika (góra+dół lub termoobieg) wstawiamy
cukinię i pieczemy:- 20 minut na al dente- 30 minut na mięciusieńko jak kaczuszka


Posiłek dobry po treningu -
cukinia jest wyśmienita też na zimno, również na następny dzień, a nawet na dwa dni później. Sprawdzi się jako obiad, ponieważ można się nią dosłownie nafutrować! A jak smakuje? - farsz jest delikatny dzięki
porom duszonym w
maśle, a dzięki ulubionym
przyprawom soczewica smakuje świetnie!Tabela makro kalorii wyliczona na wszystkie składniki, więc dzielcie przez 4 porcje :)Polecam!Godne zachodu ;)Ania