Wykonanie
            
Restauracje chińskie w moim 
mieście zaliczyłam chyba wszystkie..pamiętam jak poszłyśmy z Adą do jednej mieszczącej się na Starym Rynku, całkiem nieźle zresztą wyglądała ale zamówiona zupa kwaśno pikantna nie smakowała najlepiej a zupiarami jesteśmy więc w chińskiej pominąć jej nie możemy...nie dało się jeść zupy więc zwyczajnie wyszłyśmy szukając innej restauracji. Zupę chińską w domu robię ale tym razem zostałam poproszona o wykonania dania drobiowego, dla mnie bardzo łatwego ale dla niektórych jak uznali dość pracochłonnego...W moim domu to danie jest ulubionym, choć nikt nie marudzi gdy go nie ma zadowalając się tym co jest...kiedy jednak pojawia się hasło chińska wszyscy robią wielkie oczy i z reguły nikt nic nie zostawia! Danie według mnie proste, według innych pyszne :-)

Składniki: (na 4 osoby)3 
piersi z kurczaka1 
papryka czerwona1 
papryczka chili1 długi cieńki 
porgrzyby mun
bambussos 
chili słodki firmy Thai
sos sojowy jasnyodrobina 
mąki pszennejPrzygotowanie:
Piersi z kurcząt przekrawam wzdłuż by z jednej otrzymać dwa cienkie filety, następnie kroję je z dłuższej strony w cienkie paseczki (wąskie,długie i cieniutkie ładniej się prezentują) Każdy pasek obtoczyć w 
mące z każdej strony i następnie układać na gorący 
olej po jednym pasku jeden obok drugiego.Kiedy wszystkie kawałki się usmażą przekładamy do innego naczynia osuszając z nadmiernego tłuszczu. Kroimy 
paprykę na cienkie paski, 
por,zalewamy 
grzyby mun wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Warzywa smażymy w woku na wysokim ogniu małą chwilę, mają być chrupiące! dodajemy pokrojone w paski 
grzyby mun, 
papryczkę chili dolewamy 
sos sojowy oraz 
chili słodki, mieszamy, podlewamy 
wodą i dorzucamy na końcu kawałki 
mięsa. Ponieważ 
mięso było obtoczone w 
mące wytworzy nam się 
gesty sos, który można podlać 
wodą jeśli jest zbyt gęsty lub dolewać 
sos sojowy ale nie za dużo bo jest słony. Dodajemy 
bambus i gotowe.Smacznego!