Wykonanie
Tego
masła nie można nie polubić ... jest wręcz idealnym smarowidłem do
pieczywa i nie tylko ... pierwszy
słój można wyjeść łyżeczką co właśnie uczyniłam! Oczywiście tradycyjne
masło z owym
masłem dyniowym nie ma nic wspólnego... nie zawiera tłuszczu i jest całkowicie wegańskim słodkim przysmakiem. Smarowidło idealne jako dodatek do naleśników, ciast - szczególnie do szarlotki, do nadziewania pieczonych
jabłek i zwyczajnie do
pieczywa na przykład
chałki :-) Wszystkim tym, którzy nadal wekują polecam zamknąć to cudo w słoje na wieczorne dni... miło będzie gdy przekręcimy wieczko z pod którego wydobędzie się niezwykły aromat
cynamonu, prażonych
jabłek,
imbiru i
gałki muszkatołowej - idealny prezent gwiazdkowy dla bliskiej osoby!
inspiacja z blogu Bea w kuchni z moimi zmianamiSkładniki:1/2 szklanki
rodzynek3/4 szklanki
soku jabłkowego2 szklanki musu z pieczonej dyni1/2 szklanki prażonych
jabłek1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
imbiruRodzynki zalewamy
sokiem jabłkowym i gotujemy aż napęcznieją i wchłoną sok, następnie miksujemy je na puree.
Dynię kroimy razem ze skórą w półksiężyce i pieczemy w nagrzanym do 180' piekarniku około 25 minut. Po upieczeniu,
dynie studzimy i oddzielamy miąższ od skóry, następnie miksujemy ją na puree.
Jabłka dusimy wraz z łyżką
cukru tak długo aż się uprażą i rozpadną, jeśli użyjemy
jabłek dość twardych, które mimo prażenia się nie rozpadną, należy je zmiksować. Łączymy wszystkie składniki w jednym garnku czyli puree z dyni,
jabłek i
rodzynek, doprawiamy
przyprawami, zagotowujemy i przekładamy do słoiczków.
Masło dyniowe możemy użyć do naleśników,
pieczywa, jako zamiennik do ciast a także jako wypełniacz pieczonego
jabłka .