ßßß Cookit - przepis na Niemiecki kompot z jablek

Niemiecki kompot z jablek

nazwa

Wykonanie

W Niemczech Kompott to, nie napoj do popijania w czasie obiadu, Kompott to rodzaj deseru z gotowanych owocow. Mozna go zjadac na cieplo lub na zimno. Serwowany jest czesto jako dodatek do ciast.
Dla 4 osob
100 g rodzynek
100 g migdalow
1 kg jablek
60 g cukru
5 lyzek bialego wina wytrawnego (w wersji bezalkoholowej sok jablkowy)
1/4- 1/2 lyzeczki cynamonu.
Rodzynki sparyzc, odsaczyc. Migdaly spazyc, obrac ze skorek, pokroic w paleczki. Uprazyc na rumiano na suchej patelni. Jablka obrac, oczyscic z pestek, pokroic w kostke. Cukier skaramelizowac w garnku, podlac winem, dodac jablka, dusic pod przykryciem ok. 10 minut. Dodac rodzynki i migdaly, przyprawic cynamonem do smaku. Przelozyc do salaterek lub pucharkow. Serowac na cieplo lub zimno. Wspaniale smakuje z kulka lodow waniliowych.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/03/Niemiecki-kompot-z-jablek.html