ßßß Cookit - przepis na Zapiekane bakalie

Zapiekane bakalie

nazwa

Wykonanie

Przepis prosty, składniki smakowite i zdrowe, więc nie czekał długo na realizację.
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
4 średnie jajka
100 g rodzynek
150 g słonecznika lub dyni - dałam większość słonecznika i łyżkę dyni
100 g orzechów włoskich lub migdałów - dałam 150 g mieszanki, również z orzechami nerkowca
dołożyłam kilka fig
Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki bakalie.
Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp. 160 0 C.
Ciasteczka, ku mojemu zdziwieniu, nie wyszły chrupiące, bo takich się spodziewałam, tylko bardzo miękkie, co nie jest ich wadą, a wręcz przeciwnie.
Ja bym je tylko trochę podkręciła: dodałabym łyżkę miodu i sporą szczyptę imbiru i kurkumy. I może też mniej słonecznika, a więcej fig albo daktyli.
Oczywiście to nie znaczy, że w tej postaci jaka jest te ciasteczka długo poleżą;)
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/12/zapiekane-bakalie.html