Wykonanie
Przepis prosty, składniki smakowite i zdrowe, więc nie czekał długo na realizację.Składniki na ok. 30
ciasteczek:4 średnie
jajka100 g
rodzynek150 g
słonecznika lub dyni - dałam większość
słonecznika i łyżkę dyni100 g
orzechów włoskich lub
migdałów - dałam 150 g mieszanki, również z
orzechami nerkowcadołożyłam kilka fig
Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki
bakalie.Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp. 160 0 C.
Ciasteczka, ku mojemu zdziwieniu, nie wyszły chrupiące, bo takich się spodziewałam, tylko bardzo miękkie, co nie jest ich wadą, a wręcz przeciwnie.Ja bym je tylko trochę podkręciła: dodałabym łyżkę
miodu i sporą szczyptę
imbiru i
kurkumy. I może też mniej
słonecznika, a więcej fig albo
daktyli.Oczywiście to nie znaczy, że w tej postaci jaka jest te
ciasteczka długo poleżą;)