Wykonanie
Nie wiem jak nazwać takie coś, bo przypomina sernik, ale
sera w tym nie ma;)W każdym razie lekkie i
truskawkowe, a o to teraz chodzi.Robię w różnych wersjach, z
jogurtem zwykłym albo greckim, ze
śmietanką albo bez, z samymi
truskawkami albo z dodatkiem
bananów. Zawsze robię z
galaretką na wierzchu, ale bez
galaretki też pewnie będzie dobre.Spód:* 150 g Digestive* 50 g
orzechów włoskich lub laskowych lub mieszanych* 40 g
masła* 3 kostki
gorzkiej czekoladyMasa:* 500 g
truskawek lub 2 niedojrzałe
banany i reszta
truskawek* ok. 300 g
jogurtu naturalnego lub bałkańskiego* 200 ml
śmietany kremówki* 2-3 łyżki fruktozy (w zależności od słodkości
truskawek)^* 2 łyżki
żelatyny - ja używam tej do rozpuszczenia w zimnej wodzie* kilka
truskawek do przybrania i
galaretka truskawkowa, ale może inna też by była ok^ d opisek 2014: teraz używam
ksylitoluSkładniki na spód miksuję na piasek i ugniatam w tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wkładam do lodówki.
Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej
wody, odstawiam do napęcznienia, po czym zagotowuję.Wszystkie składniki łącznie z
żelatyną wkładam do miski i dobrze miksuję (
śmietany wcześniej nie ubijam, choć może by i nie zaszkodziło;).Wylewam na spód i wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej
wody, studzę i wylewam na wierzch, a wcześniej jeszcze układam pokrojone
truskawki.*****Komentarze