ßßß Cookit - przepis na Jogurtowiec z truskawkami

Jogurtowiec z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak nazwać takie coś, bo przypomina sernik, ale sera w tym nie ma;)
W każdym razie lekkie i truskawkowe, a o to teraz chodzi.
Robię w różnych wersjach, z jogurtem zwykłym albo greckim, ze śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre.
Spód:
* 150 g Digestive
* 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub mieszanych
* 40 g masła
* 3 kostki gorzkiej czekolady
Masa:
* 500 g truskawek lub 2 niedojrzałe banany i reszta truskawek
* ok. 300 g jogurtu naturalnego lub bałkańskiego
* 200 ml śmietany kremówki
* 2-3 łyżki fruktozy (w zależności od słodkości truskawek)^
* 2 łyżki żelatyny - ja używam tej do rozpuszczenia w zimnej wodzie
* kilka truskawek do przybrania i galaretka truskawkowa, ale może inna też by była ok
^ d opisek 2014: teraz używam ksylitolu
Składniki na spód miksuję na piasek i ugniatam w tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wkładam do lodówki.
Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawiam do napęcznienia, po czym zagotowuję.
Wszystkie składniki łącznie z żelatyną wkładam do miski i dobrze miksuję (śmietany wcześniej nie ubijam, choć może by i nie zaszkodziło;).
Wylewam na spód i wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody, studzę i wylewam na wierzch, a wcześniej jeszcze układam pokrojone truskawki.
*****
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2010/06/jogurtowiec-z-truskawkami.html