ßßß Cookit - przepis na Fasolka adzuki w pieczarkach

Fasolka adzuki w pieczarkach

nazwa

Wykonanie

Rzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty .
I znów o niej zapomniałam;)
Gdy sobie o niej p rzypomniałam, to od razu zamoczyłam, tym razem z my ś lą przeznaczenia jej na danie obiadowe.
Składniki:
* pieczarki
* suszone pomidory w oleju
* por
* łyżka oleju
* ząbek czosnku
* przyprawy: sól, kolendra, estragon, lubczyk
Fasolkę po całonocnym moczeniu odcedziłam, zalałam świeżą wodą (chocia ż fasolka ta jest jedyn ym rodzajem fasoli, kt ór ą mo ż na gotowa ć w wodzie, w której si ę moczyła) i gotowałam do miękkości, czyli ok. 40 min.
Podczas gdy fasolka się gotowała ja przygotowałam dodatki, czyli pokroiłam w kostk ę pieczarki i w półplasterki pora. Na rozgrzany olej wrzuciłam pora i zeszkliłam (sł), dodałam pieczarki (sł) i dusiłam kilka minut pod przykryciem.
Dorzuciłam wyci ś ni ę ty z ą bek czosnku, kolendrę (koniecznie!), estragon (o), a po chwili odcedzoną fasolkę i odrobin ę soli (sn).
Na koniec dodałam pokrojone pomidory (k) i moją ulubioną przyprawę, z której korzystam najczęściej, czyli lubczyk (g).
Przełożyłam na talerz i ze smakiem zjadłam:)
Można takie danie zjeść również na zimno, albo zabrać ze sobą do pracy w charakterze II śniadania - wtedy może lepiej darować sobie czosnek;)
"Ciekawe, że z pokolenia na pokolenie dzieci są coraz gorsze, natomiast rodzice coraz lepsi, a więc z coraz gorszych dzieci wyrastają coraz lepsi rodzice."
Wiesław Brudziński
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/01/fasolka-adzuki-w-pieczarkach.html