ßßß Cookit - przepis na Chałwa słonecznikowa - konkurencja dla sezamowej;)

Chałwa słonecznikowa - konkurencja dla sezamowej;)

nazwa

Wykonanie

Dopiero teraz zwróciłam uwagę na to, że prawie wszystkie moje wpisy październikowe dotyczą słodkości - ciast, deserów i tym podobnych.
Ponieważ jednak są to słodycze w wersjach mocno zdrowotnych, więc nie będę się tym specjalnie może martwić, skoro taka potrzeba (widocznie) się u mnie pojawiła.
Idąc dalej w tym kierunku dzisiaj zapraszam na chałwę słonecznikową i jestem pewna, że polubicie ją tak samo jak niegdysiejszą sezamową .
Mój udział w dyskusji na Facebooku na temat chałw zaowocował właśnie takim pomysłem na wykorzystanie zalegającego w spiżarni słonecznika.
Chałwa w 3 wersjach: klasyczna, z dodatkiem siemienia i z dodatkiem karobu (a jakże!)
Składniki na 6 sztuk:
* ok. 200 g słonecznika
* ok. 3-4 łyżki dobrego miodu
* 1-2 łyżeczki karobu
* 2 łyżki siemienia lnianego
Słonecznik najpierw uprażyłam na suchej patelni, często mieszając, by się nie przypalił.
Po przestudzeniu zmieliłam partiami w młynku do kawy. A potem dodając stopniowo miód ugniatałam masę słonecznikowa do konsystencji lepiącego się piasku.
Część pierwszą umieściłam w 2 silikonowych foremkach na muffinki mocno ugniatając masę. Część drugą wzbogaciłam o karob, wymieszałam i tak samo przełożyłam do 2 foremek. A do pozostałej części dodałam zmielone siemię, jeszcze odrobinę miodu i znów wyszły z tego 2 foremki. Na koniec włożyłam na chwilę do lodówki.
Tym razem deserem zachwycała się cała moja rodzina, na czele z moją córką.
Porcje dzieliłam na pół, a nawet na ć wiartki;)
"Spróbuj zapalić m a l e ń k ą świeczkę, zamiast przeklinać ciemność"
Konfucjusz
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/11/chalwa-slonecznikowa-konkurencja-dla.html