ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem

Kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem

nazwa

Wykonanie

Kaszę jaglaną jadałam ostatnio rzadko i tylko na śniadanie, taki mam czas.
Najczęściej z bakaliami, jabłkiem, śliwkami suszonymi, czyli powielam na wszystkie strony już znane Wam przepisy.
Dzisiejsza jest z masłem orzechowym, z którym już kaszę też sobie serwowałam, ale wtedy była z dodatkiem amarantusa i bez banana.
A masło orzechowe i banan to duet (prawie) idealny;)
Składniki na porcję:
* 200 ml wody
* 3 łyżki kaszy jaglanej
* spora figa
* mały banan lub 1/2 dużego
* mleko migdałowe lub inne, najlepiej roślinne
* łyżeczka miodu - opcjonalnie
* duża, albo nawet wielka łyżka masła orzechowego
* kilka orzechów ziemnych do posypania - niekoniecznie
Kaszę wrzuciłam na wrzątek, dodałam pokrojoną figę, zamieszałam, przykryłam, przykręciłam maksymalnie gaz i gotowałam 15 min.
Po tym czasie chwilkę jeszcze odczekałam, lekko rozcieńczyłam mlekiem migdałowym, delikatnie połączyłam z masłem orzechowym (w ciepłym środowisku masło dobrze się łączy), dodałam miód i pokrojone w kosteczkę banany (część zostawiłam do posypania wierzchu), przełożyłam na talerz, dodałam jeszcze posiekane z lekka orzechy i z lubością (podoba mi się to słowo, bo świetnie oddaje moje uczucia podczas konsumpcji tego typu dań) zjadłam.
"Dureń, gdy zrobi głupstwo, potem zawsze tłumaczy, że było to jego obowiązkiem"
George Bernard Shaw
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/01/kasza-jaglana-z-masem-orzechowym-i.html