ßßß Cookit - przepis na Mrożony sernik truskawkowy

Mrożony sernik truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy za chwilę się skończy, a ja nie zrobiłam jeszcze ani raz mojego truskawkowego jogurtowca .
Miałam zrobić tym razem, ale ponieważ ciągle mam w ustach smak genialnego sernika mrożonego z nutellą (a córka nie daje mi spokoju kiedy znów go zrobię), toteż pomyślałam, żeby połączyć dwa w jednym i zrobić mrożony sernik z truskawkami:)
Przepis powstawał na bieżąco, bo nie miałam takich składników jak w nutellowym, więc radziłam sobie jak umiałam.
Składniki:
Spód:
* 200 g ciastek zbożowych
* ok. 70 g czekolady i 30 g masła
Masa sernikowa :
* 500 g sera na serniki President
* 60 g fruktozy
* 500 g truskawek - chyba za dużo!
* banan
* 100 g lodów - mało!
* 8 - 10 bez
Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i tradycyjnie wcisnęłam w dno piasek powstały ze zmiksowanych ciastek połączonych z roztopioną czekoladą i masłem. Odstawiłam do lodówki.
Ser, fruktozę, banana i truskawki zmiksowałam, dodałam pokrojone lody - tylko tyle ich zostało po poprzednim serniku - i wymieszałam. Dodałam dla zagęszczenia pokruszone bezy ( tzn. miałam nadzieję na zagęszczenie, ale bezy skubańce pływały sobie po wierzchu;).
Masę wylałam na ciasteczkowy spód - była dość płynna - i włożyłam do zamrażalnika.
Mroziłam kilka godzin i znów, tak jak poprzednio, wyjęłam (zrobiłam zdjęcie;), pokroiłam na porcje i z powrotem włożyłam do zamrażalnika na całą noc.
Po wyjęciu porcji jej wierzch ustroiłam bezą i zostawiłam do lekkiego rozpuszczenia, aby nadawała się do skonsumowania:
Okazało się, że tym razem wyszedł prawdziwy kamień, hehe, i ciacho musiało być bardzo mocno rozpuszczone, prawie do granicy koktajlu;)
Myślę, że za mało było w nim lodów, a za dużo truskawek zawierających przecież sporo wody.
Co prawda długo trzeba było czekać z łyżeczką w gotowości i może wygląd nie był zbyt dostojny, ale w smaku serniczek był pyszny:)
Bardzo mi się spodobał pomysł na takie mrożone słodkości, bo można sobie po jednej porcji wyciągać kiedy się ma ochotę i nie ma konieczności zjedzenia ciasta w jakimś tam, zwykle krótkim, czasie:)
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/06/mrozony-sernik-truskawkowy.html