ßßß Cookit - przepis na Pancakes bez glutenu z serkiem wiejskim i musem malinowym

Pancakes bez glutenu z serkiem wiejskim i musem malinowym

nazwa

Wykonanie

Na pożegnanie lata i malin - placki/pankejki z serkiem wiejskim (z serkiem chyba nigdy w życiu nie robiłam).
Nabiału nie jadam za wiele, zimą ograniczam do minimum, natomiast w cieplejszej porze korzystam z jogurtu (greckiego), kefiru, maślanki, serka mascarpone i serów pleśniowych od czasu do czasu.
Składniki na 4 placuszki/porcję:
* 2 łyżki mąki gryczanej
* 2 łyżki mąki jaglanej
* 1-2 łyżki wody
* jajko
* ok. 100 g serka wiejskiego - 1/2 opakowania
* łyżeczka oliwy do środka + do posmarowania patelni
* syrop z agawy/miód
* maliny
Do miski wsypałam obie mąki, dodałam jajko i wodę, lekko ubiłam, dołożyłam ser i oliwę i wymieszałam.
Nakładałam łyżką masę na rozgrzaną patelnię i smażyłam z obydwu stron.
Gotowe placki polałam zmiksowanymi malinami i syropem z agawy.
"Człowiek rozsądny dostosowuje się do świata. Człowiek nierozsądny usiłuje dostosować świat do siebie.
Dlatego wszelki postęp dokonuje się dzięki ludziom nierozsądnym"
George Bernard Shaw
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/09/pankejki-bez-glutenu-z-serkiem-wiejskim.html