Na pożegnanie lata i malin - placki/pankejki z serkiem wiejskim (z serkiem chyba nigdy w życiu nie robiłam).Nabiału nie jadam za wiele, zimą ograniczam do minimum, natomiast w cieplejszej porze korzystam z jogurtu (greckiego), kefiru, maślanki, serka mascarpone i serów pleśniowych od czasu do czasu.Składniki na 4 placuszki/porcję:* 2 łyżki mąki gryczanej* 2 łyżki mąki jaglanej* 1-2 łyżki wody* jajko* ok. 100 g serka wiejskiego - 1/2 opakowania* łyżeczka oliwy do środka + do posmarowania patelni* syrop z agawy/miód* malinyDo miski wsypałam obie mąki, dodałam jajko i wodę, lekko ubiłam, dołożyłam ser i oliwę i wymieszałam.Nakładałam łyżką masę na rozgrzaną patelnię i smażyłam z obydwu stron.Gotowe placki polałam zmiksowanymi malinami i syropem z agawy."Człowiek rozsądny dostosowuje się do świata. Człowiek nierozsądny usiłuje dostosować świat do siebie.Dlatego wszelki postęp dokonuje się dzięki ludziom nierozsądnym"George Bernard Shaw