ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy bez masła i cukru

Chlebek bananowy bez masła i cukru

nazwa

Wykonanie

Ten wpis mi się zawieruszył - ciasto robiłam jeszcze jesienią - ale za to po odnalezieniu nabrałam znów na nie ochoty i zanim ten przepis opublikowałam zdążyłam ciasto upiec na nowo, w lekko zmienionej wersji:)
Uświadomiłam sobie, że nie piekłam jeszcze ciasta bananowego - hitu internetu - i dzisiejsze ciasto stanowi prób ę stworzenia chlebka/ciasta bananowego w możliwie najzdrowszej i najszybszej do zrobienia opcji:)
I chyba się udało:)
Składniki na foremkę o śr. 2 1 cm:
* szklanka mąki pełnoziarnistej: po 1/2 pszennej i żytniej(aktualizac ja: teraz nie używam mąki pszennej)
* szklanka amarantusa ekspandowanego
* 3 jajka
* kilka daktyli
* płaska łyżeczka sody
* 1/5 łyżeczki imbiru
* łyżka kakao
* 3 duże banany
Poszło błyskawicznie:
Do miski dodawałam kolejno i mieszałam po każdej przemianie: mąkę żytnią (g), amarantus (sł), imbir (o), sodę (sn), mąkę pszenną (k), kakao (g), lekko ubite jajka, a na koniec pokrojone banany i daktyle (sł)
Ciastem napełniłam tortownicę posmarowaną olejem i obsypaną mąką i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180* C na ok. 30 min.
Jak zwykle próbowałam jeszcze ciepłe i jak zwykle wypiek mi bardzo smakował:)
Zdjęci a zrobione jeszcze w scenerii jesiennej.
A tutaj druga wersja tego ciasta, czyli świeżo upieczone z małymi modyfikacjami: nie dałam mąki pszennej tylko samą żytnią, dodałam jagody goji, zamieniłam daktyle na morele i figi, a także dodałam 3 łyżki wiórków kokosowych. To ostatnie spowodowało prawdopodobnie, że ciasto było bardziej suche w stosunku do pierwszej wersji.
I upiekłam w foremce o śr. 18 cm, stąd jest wyższe niż poprzednie.
"Statystyka: jedyna nauka, która pozwala różnym ekspertom wyciągnąć różne wnioski na podstawie tych samych liczb."
Evan Esar
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/01/ciasto-bananowe-bez-masa-i-cukru.html