Wykonanie
Przygotowalam na Swiatowy
Dzien Chleba- World Bread Day. Zachwycil mnie jego "kosmiczny"
pomaranczowy kolor. Dzieci zas zachecil do jedzenia- smakuje wspaniale! Musicie sprobowac!
Na forme keksowa o dlugosci 30cm:500 g
maki21 g swiezych
drozdzy1 lyzeczka
cukru200 ml
mleka250 g miaszu dynisol4 lyzki
oleju rzepakowego4 lyzki ziaren dyni
Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek, w ktory wsypac lyzeczke
cukru i wkruszyc
drozdze, dodac 50 ml cieplego
mleka, wymieszac, odstawic pod przykryciem na 20 minut do wyrosniecia.
Dynie obrac, wydrazyc gniazda nasienne, odwazyc pozadana ilosc, ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie, zmiksowac i ostudzic. Do
maki dodac
dynie, 1,5 lyzeczki
soli, pozostale cieple
mleko,
olej i ziarna dyni. Zagniesc elastyczne ciasto, ewentualnie dodac
maki. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na godzine. Przelozyc do naoliwionej foremki i odstawic jeszcze na 10 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180) ok. 45 minut.
Deutsche Version:Für
eine Kastenform (30cm)500 g Mehl1/2 Würfel Hefe (21g)1 Tl Zucker200 ml Milch250 g KürbisfleischSalz4 EL Rapsöl4 El KürbiskerneMehl in
eine Schüssel geben und
eine Mulde hineindrücken. Hefe in die Mulde bröckeln. 1 Tl Zucker hinzfügen und mit 50 ml warmer Milch verrühren. Abgedeckt an
einem warmen Ort etwa 20 Min. gehen lassen. 250 g Kürbisfleisch schälen, entkernen, in wenig Salzfasser garen, bis weich ist, gut abtropfen lassen und
dann pürieren. Kürbispüre, 1,5 Tl Salz, 150 ml Milch, 4 El Rapsöl, sowie 4 El Kürbiskerne zum Vorteig geben, gut durchknetten. Abgedeckt
eine Stunde gehen lassen. Offen auf 200°C (Umluft-180°) vorheizen. Kastenform fetten, Teig hineingeben und erneut etwa 10 Min. gehen lassen. Anschliessend etwa 45 Min. backen.Przepis z: "Lisa Kochen & Backen" nr 09/2012Rezept von "Lisa Kochen und Backen" Nr. 09/2012