ßßß Cookit - przepis na Chleb z dynia (Kürbisbrot)

Chleb z dynia (Kürbisbrot)

nazwa

Wykonanie

Przygotowalam na Swiatowy Dzien Chleba- World Bread Day. Zachwycil mnie jego "kosmiczny" pomaranczowy kolor. Dzieci zas zachecil do jedzenia- smakuje wspaniale! Musicie sprobowac!
Na forme keksowa o dlugosci 30cm:
500 g maki
21 g swiezych drozdzy
1 lyzeczka cukru
200 ml mleka
250 g miaszu dyni
sol
4 lyzki oleju rzepakowego
4 lyzki ziaren dyni
Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek, w ktory wsypac lyzeczke cukru i wkruszyc drozdze, dodac 50 ml cieplego mleka, wymieszac, odstawic pod przykryciem na 20 minut do wyrosniecia. Dynie obrac, wydrazyc gniazda nasienne, odwazyc pozadana ilosc, ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie, zmiksowac i ostudzic. Do maki dodac dynie, 1,5 lyzeczki soli, pozostale cieple mleko, olej i ziarna dyni. Zagniesc elastyczne ciasto, ewentualnie dodac maki. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na godzine. Przelozyc do naoliwionej foremki i odstawic jeszcze na 10 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180) ok. 45 minut.
Deutsche Version:
Für eine Kastenform (30cm)
500 g Mehl
1/2 Würfel Hefe (21g)
1 Tl Zucker
200 ml Milch
250 g Kürbisfleisch
Salz
4 EL Rapsöl
4 El Kürbiskerne
Mehl in eine Schüssel geben und eine Mulde hineindrücken. Hefe in die Mulde bröckeln. 1 Tl Zucker hinzfügen und mit 50 ml warmer Milch verrühren. Abgedeckt an einem warmen Ort etwa 20 Min. gehen lassen. 250 g Kürbisfleisch schälen, entkernen, in wenig Salzfasser garen, bis weich ist, gut abtropfen lassen und dann pürieren. Kürbispüre, 1,5 Tl Salz, 150 ml Milch, 4 El Rapsöl, sowie 4 El Kürbiskerne zum Vorteig geben, gut durchknetten. Abgedeckt eine Stunde gehen lassen. Offen auf 200°C (Umluft-180°) vorheizen. Kastenform fetten, Teig hineingeben und erneut etwa 10 Min. gehen lassen. Anschliessend etwa 45 Min. backen.
Przepis z: "Lisa Kochen & Backen" nr 09/2012
Rezept von "Lisa Kochen und Backen" Nr. 09/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/10/Chleb-z-dynia-Krbisbrot.html