ßßß Cookit - przepis na Weekendowa piekarnia # 103- Wloski chlebek z ziolami

Weekendowa piekarnia # 103- Wloski chlebek z ziolami

nazwa

Wykonanie

Lepiej pozno niz wcale ;) To wydanie WP bylo w styczniu na blogu Gotowanie pod grusza http://mirosixgotuje.blox.pl/html . Moja wersja zas zaczerpnelam z blogu Kuchenne popisy http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/ .
Ostatnio w ogole nie mam fazy na chleby na zakwasie, moj maz i owszem, ale mnie wyprowadza z rownowagi ten specyficzny zapach... Wiec, aby wszyscy zadowoleni byli, pieke na zmiane raz tak raz tak. Raz na drozdzach, raz na zakwasie ;) Synus sie nachetniej by tylko chrupiacymi skorkami odzywial ;)
Ten chlebek szczerze polecam- mieciutki i aromatyczny, a skorka przeszla przez kontrole mojego malego "testera" ;)- chrupiaca!
WP#103 Włoski chleb z ziołami na 1 bochenek
6 g drożdży świeżych
1 ½ szklanki ciepłej wody
½ łyżki soli
2 szklanki mąki chlebowej
½ szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonej pietruszki
½ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Rozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut.
Wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek.
Wymieszać 1½ szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe mąki oraz połowę ziołowej mieszanki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Ciasto ponownie zagnieść i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować owalny bochenek chleba, umieścić go w keksówce, odstawić na ok. 30 minut. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki. Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/05/Weekendowa-piekarnia-103-Wloski-chlebek-z-ziolami.html