Wykonanie
Na rozpoczecie
ciasteczkowego adwentu zapraszam was na te pyszne malenkie
ciasteczka rodem z Meksyku.
Cukier puder na nich ma oczywiscie symbolizowac weselna biel. Mnie jednak ich wyglad skojarzyl sie ze sniegowymi kulkami-
sniezkami.
Ciasteczka doslownie rozplywaja sie w buzi. Pyszniutkie, mieciutkie z kruchymi drobinkami
brazowego cukru w srodku.
Na ok. 50 sztuk225 g miekiego
masla55 g
brazowego cukru225 g
maki115 g
maki ziemniaczanej1 lyzeczka
cynamonu55 g
cukru pudruMaslo ubic z
cukrem na puszysta mase. Obie
maki i
cynamon przesiac do miski, dodac do
masla i wymieszac najpierw drewniana lyzka, a
potem zagniesc ciasto. Z ciasta formulowac kulki wielkosci lyzeczki do
herbaty i ukladac na 2 wylozonych papierem do pieczenia blachach. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C ok. 30-40 minut na zloty kolor.
Cukier puder przesiac do miski i jeszcze cieple pastelitos obtaczac w cukrze pudrze. Najlepiej smakuja na drugi
dzien.Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon, 2009Przepis uczestniczy w akcjach:Korzenny tydzien-
cynamom: