Wykonanie
Powrocilam do zakwasu! Co szczegolnie cieszy mojego
meza. A poniewaz sam wywodzi sie ze Szwabii, ojczyzny tego
chleba, ten wlasnie
chleb wyjatkowo przypadl mu do gustu. Przepis pochodzi z tego bloga: http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta/ I zapewne jeszcze nie raz zawita w naszym domu. Z mocno przypieczona, chrupiaca skorka :)
Oto i przepis w moim wolnym tlumaczeniu:2 bochenki po ok. 700g (karto_flana: ja pieklam z
polowy skladnikow)Zakwas przygotowany poprzedniego dnia116 g
maki zytniej116 g
wody10 g zakwasu podstawowegoZaczyn:388 g
maki chlebowej pszennej1 g swiezych
drozdzy1 g
soli270 ml
wodyCiasto:caly zakwas i caly zaczyn +388 g
maki pszennej chlebowej78 g
maki zytniej10 g
smalcu wieprzowego10 g swiezych
drozdzy300 ml
wody21 g
soliDzien wczesniej nastawic zakwas mieszajac wszystkie skladniki i zostawic na 18 godzin w temperaturze pokojowej.Rownoczesnie zrobic zaczyn: Wszystkie skladniki zagniesc mikserem, pozostawic w teperaturze pokojowej na 2 godziny,
potem odstawic do lodowki na 16 godzin. (
moze pozostawac w lodowce nawet do 2 dni).W dniu pieczenia wymieszac w misce oba rodzaje
maki ze
smalcem, zakwasem i zaczynem.
Drozdze rozpuscic w w wodzie i wlac do miski, wymieszac, a nastepnie zagniatac przez ok 8 minut w maszynie na 1 programie (Ja gniotlam recznie). Wsypac sol, przelaczyc na program 3 i zagniatac ok 4 minut. Ciasto powinno odstawac od miski.Ciasto przelozyc do lekko naoliwionej miski i zostawic do wrosniecia pod przykryciem na 30 minut. Wyjac na blat posypany
maka, rozciagnac, zlozyc i ponownie przelozyc do miski na 15 minut.Wyjac na posypany
maka blat, podzielic na 2 czesci i uformulowac 2 okragle bochenki. Pozostawic pod przykryciem na 5-10 minut.Wysypac
maka zytnia dwa koszyczki wzrostowe (prosze wziac sporo
maki)Przelozyc bochenki do koszczkow zlaczeniem do
gory.Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem na 1 godzine.Nagrzac piekarnik z kamieniem do 240°C.Wylozyc bochenki na kamien.Przez pierwsze 20 minut pieklam w temperaturze 240°C (to juz moje, karto_flanej przypisy). Po 2 minutach pieczenia trzeba spryskac
chleb i piekarnik
woda. Nastepne 30 minut zmniejszylam do 200 °C. Pod koniec pieczenia trzeba uchylac drzwi piekarnika, zeby wydobywala sie para. Ostanie 5 minut drzwi piekarnika otworzyc i pozostawic otwarte.Vielen Dank :)