Wykonanie
Jeden z najlepszych
chlebów jaki miałam okazję ostatnio jeść. Robiony z dwóch rodzajów
mąki: żytniej i pszennej oraz zarówno z zakwasu jak i z dodatkiem
drożdży.
Chleb jest idealny w smaku. Ma chrupiącą skórkę i miękki wilgotny środek. Jest absolulnie pyszny :) Przepis znalazłam u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki :) Przedłużyłam jedynie czas pieczenia o 10 minut. Polecam baaardzo :)Składniki na dwa bochenki:Zakwas (przygotowany wieczór przed pieczeniem):116g
maki żytniej116g
wody10g zakwasu podstawowegoZaczyn:388g
maki chlebowej pszennej1g świeżych
drożdży1g
soli270 ml
wodyCiasto właściwe:cały zakwascały zaczyn388g
maki pszennej chlebowej78g
maki żytniej10g
smalcu wieprzowego10g świeżych
drożdży300 ml
wody21g
soliDzień przed pieczeniem przygotować zakwas i odstawić na 18 godz. (ja wsawiłam do piekarnika wcześniej nagrzanego do 50 stopni a następnie wyłączonego). W tym samym czasie przygotować zaczyn. Połączyć wszystkie składniki i odstawić na 2 godziny, a następnie na 16 godzin do lodówki.Wdniu pieczenia wymieszać obydwie
mąki,
drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski, dodać zaczyn i zakwas, dodać
smalec i
sól. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez ok. 12-13 minut. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 30 min. Po tym czasie odgazować (pięścią kilkakrotnie przycisnąć) i odstawić na kolejne 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć na opruszoną
mąką stolnicę, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki (rozciągnąć cisto i złożyć najpierw boki do środka a następnie górę i dół. Ciasto przełożyć do wysypanych
mąką koszy złączeniem u góry i odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Ja nie miałam koszy więc moje bochenki wyrastały bezpośrednio na blasze wysypanej
mąką.Do piekarnika na najniżsż półkę wstawić naczynie z
wodą. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni. Po osiągnięciu temp. Wstawić
chleb na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 45 min. W połowie pieczenia uchylić drzwiczki by wypuścić nadmiar pary :)
Chleb jest upieczony gdy postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.Smacznego :)