ßßß Cookit - przepis na Polędwica wołowa z octem balsamicznym- Filetto di manzo all' aceto balsamico

Polędwica wołowa z octem balsamicznym- Filetto di manzo all' aceto balsamico

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię szybki i prosty sposób przygotowania mięsa . I takie właśnie jest to danie. Moje filety wołowe są gotowe w kilka minut , a jeśli wcześniej przygotujemy dodatki obiad może być rzeczywiście smaczny i ekspresowy.
Medaliony wołowe/ja użyłam cienkie plastry/ w occie balsamicznym poleca się również jako danie na letnią kolację, nie tylko dla domowników, ale również dla gości.
Jest proste, pyszne i oryginalne.
Składniki:
4 plastry polędwicy wołowej/ dowolnej grubości / moje są cienkie
2 łyżki masła
ok. 1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
ok 1 szklanka octu balsamicznego /użyłam ok.3/4/
Przygotowanie:
Wypłukane i osuszone cienkie plastry wołowiny obtaczamy lekko w mące i smażymy na maśle z obu stron, solimy, doprawiamy pieprzem. Zwiększamy płomień i dodajemy ocet. Należy lekko odparować płyn i chwilkę poddusić całość do momentu utworzenia się zawiesistego sosiku.
Mięso można podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz dowolną sałatką doprawioną oliwą i oczywiście octem balsamicznym.
Przygotowałam w/g przepisu ze str.GialloZafferano
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/05/poledwica-woowa-z-octem-balsamicznym.html