Wykonanie
Bardzo lubię szybki i prosty sposób przygotowania
mięsa . I takie właśnie jest to danie. Moje
filety wołowe są gotowe w kilka minut , a jeśli wcześniej przygotujemy dodatki obiad może być rzeczywiście smaczny i ekspresowy.Medaliony wołowe/ja użyłam cienkie plastry/ w occie balsamicznym poleca się również jako danie na letnią kolację, nie tylko dla domowników, ale również dla gości.Jest proste, pyszne i oryginalne.
Składniki:4 plastry
polędwicy wołowej/ dowolnej grubości / moje są cienkie2 łyżki
masłaok. 1 łyżka
mąkisól i
pieprz do smakuok 1 szklanka
octu balsamicznego /użyłam ok.3/4/Przygotowanie:
Wypłukane i osuszone cienkie plastry
wołowiny obtaczamy lekko w
mące i smażymy na
maśle z obu stron, solimy, doprawiamy
pieprzem. Zwiększamy płomień i dodajemy
ocet. Należy lekko odparować płyn i chwilkę poddusić całość do momentu utworzenia się zawiesistego sosiku.
Mięso można podawać z
ryżem ugotowanym na sypko oraz dowolną
sałatką doprawioną
oliwą i oczywiście
octem balsamicznym.
Przygotowałam w/g przepisu ze str.GialloZafferano