Wykonanie
Przed-urlopowo,
siedzę jak na szpilkach odliczając dni :) Już zostało tylko kilka. Nie będzie wczasów i podróży gdzieś tam na koniec świata, za to będzie rodzinnie. Nie widzieliśmy się bardzo długo. Cieszę się.
W kuchni też bardzo szybko, leniwie i mało ambitnie :)Za to bardzo słodko i bardzo pysznie.Kalorycznie? Chyba tak. Ale po kilkugodzinnej niedzielnej wędrówce po Izerach wcinaliśmy je bez wyrzutów sumienia.Takie właśnie te
wafelki są. Maleńkie i ciężko poprzestać na jednym.
Składniki:200 g suchych
wafli (miałam takie okrągłe niewielkie, średnicy kubka)1 puszka masy krówkowej (510 g)100 g miękkiego
masła1 szklanka
mleka w proszkuMasło miksujemy, następnie dodajemy masę
krówkową i ucieramy do połączenia składników. Stopniowo dodajemy
mleko w proszku cały czas miksując na gładką masę.Masą przekładamy
wafelki, układamy je na blaszce, a na wierzch kładziemy deseczkę, lub inny płaski przedmiot który obciąży
wafelki. Dzięki temu pozostaną płaskie i równiutkie i nie będą się odkształcać.Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.Przed podaniem kroimy na mniejsze części.Smacznego ;)