Wykonanie
Prosty, bardzo szybki i mega słodki deser.Ale przede wszystkim dla mnie to wspomnienie dzieciństwa :) i chyba to zadecydowało że wpis o nim publikuję jako pierwszy na moim blogu.Źródła przepisu nie podaję, gdyż był on od zawsze obecny w moim domu. Trudno mi powiedzieć skąd się wziął :)Polecam ;)
Składniki:1 kostka
margaryny1/2 szklanki
wody3 łyżeczki
kakao1 niecała szklanka
cukrumała saszetka
cukru waniliowegookoło 500 g
mleka w proszku1 paczka
herbatnikówbakalie według upodobania; ja
daję orzechy włoskie i
rodzynkiMargarynę rozpuszczam w wodzie, dodaję
kakao,
cukier i
cukier waniliowy. Całość doprowadzam do wrzenia, chwilkę gotuję i pozostawiam do ostygnięcia. Następnie dodaję
mleko w proszku. Wydaje mi się że zależy to od
mleka, ale zwykle nie zużywam całego opakowania 500 g, często zostaje mi około 100g. Dodaję tyle
mleka w proszku żeby masa była bardzo, bardzo gęsta. Dobrze mieszam żeby
mleko ładnie się połączyło z tą masą
kakaową i nie było w środku białych grudek. Na końcu dodaję połamane
herbatniki, posiekane
orzechy i
rodzynki, i mieszam. Masę wkładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do lodówki.Blok najlepszy do jedzenia jest następnego dnia, kiedy
herbatniki zmiękną :)Przepis dołączam do akcji "Ekspresowo w kuchni":