Wykonanie
Sezon malinowy trwa...i coś trzeba z nimi zrobić..Przepis pochodzi stąd.1,5 kg
malin1,5 kg
jabłek250-300 g
cukrusok z 1
cytryny1 laska
cynamonuMaliny przebrać, zasypać ok. 150 g
cukru i odstawić na noc do lodówki.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne.
Owoce pokroić w plasterki, zasypać pozostałym
cukrem, dodać
sok z cytryny, laskę
cynamonu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż
jabłka się rozpadną i powstanie mus. Wyjąć laskę
cynamonu i zetrzeć ok. 2-3 cm na tarce o drobnych oczkach.Z
malin zlać sok, a
owoce zagotować.
Maliny połączyć z
musem jabłkowym i razem gotować ok. 20-30 minut.Przełożyć do czystych, ciepłych słoiczków i zakręcić. Odstawić na zakrętkach, aż ostygną.