ßßß Cookit - przepis na Rogacze

Rogacze

nazwa

Wykonanie

Ostatnio często zaglądam i korzystam z książki Kuchnia Polska..ten przepis pochodzi właśnie z tej książki..
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. piwa
25 dag margaryny
słodki dżem lub marmolada
szczypta soli
cukier puder do posypania
tłuszcz do nasmarowania blachy
Margarynę dobrze schłodzić, następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwał kować na wysypanej mąką stolnicy i pokroić na kwadraty. Na środek każdego kłaść po łyżce dżemu i sklejać rożki. Układać na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C). Upiec na złoty kolor. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/09/917-rogacze.html