ßßß
Czekolada i pomarańcza to znane, sprawdzone i lubiane przez nas połączenie.Zwykle stawiam na czekoladę z lekkim aromatem pomarańczy, tym razem jednak to czekolada pełni funkcję jedynie uzupełniającą dla intensywnie pomarańczowej domowej galaretki, która dzięki dużej zawartości miąższu uzyskała konsystencję musu.Prosty i orzeźwiający deser :)Zainspirowana zdjęciem odnalezionym w sieci.Składniki na 5 galaretek:400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( 5 średniej wielkości owoców)3 łyżki ekstraktu pomarańczowego4 łyżki żelatynyok. 20 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:Sok z pomarańczy podgrzewamy na niewielkim ogniu razem z ekstraktem pomarańczowym, nie dopuszczamy do zagotowania, gdy sok będzie już bardzo gorący, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.Płyn przelewamy do zagłębień silikonowej formy na muffiny i odstawiamy do wystudzenia, następnie na kilka godzin do lodówki, aż galaretka zupełnie stężeje.Gotowe galaretki przekładamy na talerzyki i ozdabiamy startą czekoladą.Smacznego! :)Chocoholiczka