Wykonanie
Ciasto wilgotne, wypełnione
bakaliami, aromatyczne... To taka próba przed świętami :).Zawiozłam kawałek do Mamy, żeby oceniała i zgodnie postanowiłyśmy, że w tym roku pojawi się na świątecznym
stole.Polecam, bo nie wymaga dużo pracy - a to ważne w trakcie świątecznych przygotowań - ciasto nabiera pełni smaku następnego dnia, a nawet dwa dni później, więc spokojnie można przygotować go wcześniej i po dobrym zawinięciu przechowywać nawet tydzień, a keks wciąż będzie smakował jak świeżo upieczony.Składniki:250 g
masła200 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego5
jajek (oddzielamy
żółtka od
białek)250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka ulubionych
bakalii50 g posiekanej dobrej
gorzkiej czekoladyDodatkowo na polewę:100 g
białej czekolady2 łyżki
śmietanyWykonanie:Na początku przygotowujemy
bakalie ( u mnie
suszone morele,
suszone daktyle,
rodzynki i kandyzowane
kiwi). Jeżeli są to duże
owoce, np.
morele czy
kiwi siekamy na mniejsze kawałki,
rodzynki zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po czym dobrze odsączamy.
Czekoladę grubo siekamy.W misce ucieramy
masło z
cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i ucieramy aż masa stanie się jasna i gładka.
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy. Przygotowane
bakalie i
czekoladę łączymy z
ciastem. W wysokim naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy pianę z
ciastem, mieszamy lekko łyżką.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto.Nasz keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Po około 50 min można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone ( u mnie piekło się właśnie 70 min, ale to zależy od piekarnika).Po upieczeniu możemy od razu zajadać się pysznym
ciastem, ale lepiej dokładnie zawinąć je w folię aluminiową i odczekać dzień lub dwa. Keks nabiera aromatu i jest jeszcze lepszy! Przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu, bądź dokładnie zawinięty zachowa swoje walory smakowe co najmniej przez tydzień.PolewaPodgrzewamy
śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia
czekolady i połączenia składników. Gotową polewą oblewamy ciacho.Smacznego! ;)