Wykonanie
Drożdżowe zatapiane rogaliki. Lekko kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku. Równie świeże dnia kolejnego. Przepis nakazuje nam wyrobione ciasto... zatopić w lodowatej wodzie i czekać, aż wypłynie. Ciasto wypływa wyrośnięte i gotowe do wałkowania :-). Skusiłam się na zmianę zawartości
drożdży w przepisie, ponieważ niegdyś dawano ich zdecydowanie zbyt dużo. Efekt - ciasto pięknie wyrosło, choć musiałam czekać dłużej na 'wynurzenie'. Pycha!Składniki 30 sztuk małych rogalików:2,5 szklanki
mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania2 duże
jajka80 ml
mleka2 łyżki kwaśnej
śmietany 12% lub 18%120 g
masła, roztopionego1/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie
cukru z prawdziwą
wanilią)20 g
drożdży świeżych lub 10 g
drożdży suchychPonadto:twarda
konfitura do nadziewania lub bardzo gęsta
konfitura (rzadka się nie nadaje)
jajko roztrzepane z łyżką
mleka do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć
mąką pszenną. Kulę owinąć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną
wodą (
woda powinna przykryć ciasto).Gdy ciasto wypłynie* wyjąć na stolnicę posypaną
mąką, ponownie wyrobić.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy około 28 cm, podzielić na 8 trójkątów (w taki sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść trochę nadzienia (około pół łyżeczki, nie za dużo, bo wycieknie) i zwijać od podstawy formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia/ Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, lub do zezłocenia. Po upieczeniu oprószyć pudrem i podawać.* Moje ciasto wypłynęło po 2,5 godzinie (w oryginalnym przepisie, gdzie do ciasta dodaje się 50 g
drożdży świeżych ciasto potrafi wypłynąć już po 30 minutach).Smacznego :-).

Źródło inspiracji - przepis z 'Kuchni Polskiej' wydawnictwa PWE.