ßßß Cookit - przepis na Szybki piernik

Szybki piernik

nazwa

Wykonanie

Tak, piernik jest 'szybki'. Oznacza to, że ciasto nie musi leżakować, ani przed pieczeniem, ani po nim. Wystarczy upiec, by po ostygnięciu delektować się pachnącym, mięciutkim piernikiem. Bardzo smaczny, aromatyczny, dla odmiany przełożyłam go złotym marcepanem. Polecam :-).
Składniki:
1 szklanka miodu
3/4 - 1 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka (białka i żółtka osobno)
100 g masła
30 g przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru rozpuścić na patelni, do momentu powstania bursztynowego karmelu)
1 łyżka kakao
pół szklanki dowolnych bakalii
Do przełożenia:
powidła śliwkowe, masa marcepanowa, itp.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszana z sodą - każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową. Dodać bakalie, wymieszać.
Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokatnej wymasmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną (u mnie: bardzo głęboka keksówka o wymiarach 14 x 26 cm). Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Przełożyć powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Piernik od stony marcepanu można posmarować dodatkowo cienką warstwą dżemu morelowego, by się lepiej trzymał.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Galeria Potraw gazety.pl.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/szybki-piernik